»Det känns nästan cyniskt«

Avalon-regissörens nya film utspelar sig bakom kulisserna i konstvärlden och har tagit fyra år att färdigställa. Ett av skälen: revolutionen i Egypten.

Under the Pyramid utspelar sig bland annat i Egypten och var den första utländska filmen som spelades in där efter den arabiska våren.

– Egyptisk press gjorde en grej av det, kanske tyckte turistmyndigheten att det var en bra story att plocka upp i marknadsföringssyfte: »Kolla, ni kan också komma hit och spela in.« Men det var inte helt enkelt.

På vilket sätt då?

Annons

– Bilden av Egypten är helig, så först var vi tvungna att få manuset godkänt av censurmyndigheten. En person där­ifrån var med under hela inspelningen. Tanken var att han skulle ha uppsikt över monitorn och dra i handbromsen om det dök upp någonting som inte fanns med i manus – ett par bröst eller så. Men han var inte jätteengagerad, han var en mysfarbror som såg ut som Helge Skoog och mest satt och rökte cigg och käkade kakor. Däremot var det en del andra märkliga typer som gled runt i kulisserna. Bland annat en man i glansig kostym och solbrillor. Han var jävligt hemlig, och vid ett tillfälle såg jag att han var beväpnad. Jag förstod aldrig hans funktion, men i efterhand fick jag veta att han var någon form av turistpolis, som var där för att skydda oss.

Du har beskrivit Under the Pyramid som en »äventyrsfilm för vuxna«. Vad innebär det? 

– Den genren riktar sig främst till barn, och jag tyckte att det fanns en utmaning där: kan man göra en äventyrsfilm med ett lika enkelt upplägg som Tintin men som riktar sig till vuxna? Det finns mycket äventyrsingredienser i filmen – ökenromantik, mystiska män, en försvunnen skatt – men i slutändan blev det nog faktiskt en coming of age-historia och ett slags familjedrama.

När du skrev manuset 2012 hade revolutionen redan börjat. Påverkade det ditt beslut att spela in filmen i Egypten?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?