»Det känns nästan cyniskt«

Avalon-regissörens nya film utspelar sig bakom kulisserna i konstvärlden och har tagit fyra år att färdigställa. Ett av skälen: revolutionen i Egypten.

Under the Pyramid utspelar sig bland annat i Egypten och var den första utländska filmen som spelades in där efter den arabiska våren.

– Egyptisk press gjorde en grej av det, kanske tyckte turistmyndigheten att det var en bra story att plocka upp i marknadsföringssyfte: »Kolla, ni kan också komma hit och spela in.« Men det var inte helt enkelt.

På vilket sätt då?

Annons

– Bilden av Egypten är helig, så först var vi tvungna att få manuset godkänt av censurmyndigheten. En person där­ifrån var med under hela inspelningen. Tanken var att han skulle ha uppsikt över monitorn och dra i handbromsen om det dök upp någonting som inte fanns med i manus – ett par bröst eller så. Men han var inte jätteengagerad, han var en mysfarbror som såg ut som Helge Skoog och mest satt och rökte cigg och käkade kakor. Däremot var det en del andra märkliga typer som gled runt i kulisserna. Bland annat en man i glansig kostym och solbrillor. Han var jävligt hemlig, och vid ett tillfälle såg jag att han var beväpnad. Jag förstod aldrig hans funktion, men i efterhand fick jag veta att han var någon form av turistpolis, som var där för att skydda oss.

Du har beskrivit Under the Pyramid som en »äventyrsfilm för vuxna«. Vad innebär det? 

– Den genren riktar sig främst till barn, och jag tyckte att det fanns en utmaning där: kan man göra en äventyrsfilm med ett lika enkelt upplägg som Tintin men som riktar sig till vuxna? Det finns mycket äventyrsingredienser i filmen – ökenromantik, mystiska män, en försvunnen skatt – men i slutändan blev det nog faktiskt en coming of age-historia och ett slags familjedrama.

När du skrev manuset 2012 hade revolutionen redan börjat. Påverkade det ditt beslut att spela in filmen i Egypten?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?