Foto: Ole Berg-Rusten/TT

»Det psykiatriska är en fars«

För svenskar är Erlend Loe mest känd som författare till humoristiska romaner om kufiska män. Så hur kom det sig att han skrev manuset till den nya storfilmen om Quickfallet?

Låt höra.

– Jag har aldrig förstått varför producenten tänkte på mig, som projekt är det olikt allt jag gjort tidigare. Men jag läste boken och en massa artiklar och såg SVT-dokumentärerna om Quick. Jag fastnade för att det var ett sådant haveri – att det kunde ske i en modern rättsstat, under så lång tid. Sedan träffade jag [den avlidne Quickavslöjaren Hannes Råstams researcher] Jenny Küttim och fick tillgång till arkivet och kassetterna med Quicks brottsplatsvallningar. Allt var otroligt fascinerande. Jag tänkte: Är det ens möjligt att göra en film av detta? Borde det inte vara en miniserie?

Och?

– Där fanns också en utmaning. Jag gillar färdiga berättelser: du får dig en historia på två timmar och sedan är det klart. Som All the President’s Men och Spotlight, filmer om undersökande journalistik som jag tycker mycket om. Så jag såg det som en spännande övning, nästan en skoluppgift, att få ner det här på hundra manusark.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #69 (22 juli 2019) och är skriven av .