Mänskliga. »Fladdermössen har, precis som vi människor, egna personligheter och är väldigt sociala, vänliga och kommunikativa djur.«

»Det var det största som hänt mig«

Catarina Krång driver ett konvalescenthem på sin tomt. För fladdermöss.

Hur började det?

– När jag arbetade i Katrineholm som viltrehabiliterare för fåglar och däggdjur kunde jag ibland råka på skadade fladdermöss, men mitt riktiga genombrott kom 2000 när en familj hade hittat en fladdermusvalp i vardagsrummet. Troligen hade den blivit förskjuten av sin mamma och var på jakt efter mat. Fladdermusen gnydde av hunger och var uttorkad. Den vägde inte ens ett gram och gav inget utslag på vågen, så liten och sårbar var den. Jag lade den i en kuvös och matade den med mjölk­ersättning. Efter ett par dagar började den må bättre, och jag lyckades rädda livet på Mimmi, som jag döpte henne till. Ungefär tio månader senare släppte jag ut henne i det fria och då hade hon vuxit till en robust fladder­musflicka. Min upplevelse med Mimmi är nog det största som har hänt mig. Vi utvecklade starka band. En fladdermusvalp sitter vanligtvis som klistrad på mamman den första tiden. För att ge Mimmi samma närhet och värme blev jag tvungen att improvisera och bar henne ibland i min bh. Jag lärde mig oerhört mycket om fladdermöss av Mimmi och insåg också att jag förstår dem och funkar med dem. Hon inspirerade mig att ta det här vidare.

Hur då?

Annons

– Ett par år senare flyttade jag till Värmdö utanför Stockholm där jag byggde en fladdermusklinik på tomten. Tidigare hade jag använt mitt sovrum för flygträning, vilket inte kändes optimalt. Jag ville skapa en miljö där fladdermössen kunde äta, dricka, sova, flyga och umgås med varandra. För att få rehabilitera fladdermöss behövde jag tillstånd från Naturvårds­verket och Länsstyrelsen, som besiktigade min anläggning. Sedan 2007 har jag haft cirka 120 fladder­möss hos mig. Sjukhuset består av ett undersökningsrum, där jag för­varar journaler och annat, och själva flygdelen, där fladdermössen bor. Det är en yta på tolv kvadratmeter med tre meter i takhöjd. De sover intill taket i vadderade saker som påminner om grytvantar, äter mjölmask och dricker vatten ur skålar. Jag har även arrangerat en liten anläggning med rinnande vatten, eftersom vissa fladdermöss verkar föredra att dricka på det sättet.

Hur lärde du dig att ta hand om fladdermöss?

– Min bakgrund som viltrehabi­literare har hjälpt mig. Sedan har jag lärt mig mycket genom att arbeta med fladdermöss på West Hatch Wildlife Hospital i England och som student på Batworld International i Texas.

Varför behöver fladdermössen vård?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?