»Det vore en tuff smäll«

Kiruna flyttas tre kilometer på grund av gruvan i Kiirunavaara. Kommunstrategen Ann-Christin Samuelsson förklarar hur den nya staden ska bli mindre beroende av malmen.

Varför behöver Kiruna flytta?

– Gruvbrytningen orsakar deformationer i marken, som påverkar ledningar och vägar. Vi kan se effekterna av brytningen ganska tydligt eftersom den bildar vågmönster på marken. Just nu är man nere och utvinner på 1 365 meters djup och det påverkar oss redan i dag. Därför flyttas centrum och områdena närmast gruvan.

Hur stor del av Kirunas identitet är gruvan?

Annons

– Gruvan är ju anledningen till stadens tillkomst. Sedan är den cyklisk i och med att priser och efterfrågan varierar, och malmen kommer att ta slut en dag. Vår gruva är unik i och med att den har använts i 120 år, men vi är ändå sårbara. Det vore en otroligt tuff smäll för Kiruna om gruvan stängdes eftersom den i dag står för mer än hälften av våra arbetstillfällen. Därför önskar vi från kommunens sida att beroendet minskar.

Hur då?

– Vi har pekat ut rymden och turismen som områden med stor potential. Vi har Sveriges enda rymdraketbas, Esrange, en rymdingenjörsutbildning och Institutet för rymdfysik. Turismen har gått upp väldigt mycket det senaste decenniet och i dagsläget har vi brist på sovplatser under högsäsongen. Det gäller inte bara Kiruna stad utan även Abisko.

Vad betyder turismen för Kiruna?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?