Hur förändras människans smaksinne på 10 000 meters höjd?
– När man varit uppe i luften i ungefär tre timmar sker en uttorkningsprocess i gommen. Ens smaklökar blir som hos en äldre människa och man tål en högre chilihetta och mer sälta och socker. Så i våra kök behöver vi krydda upp allt ungefär fyra procent extra. Det ska smaka precis så mycket att man är tveksam till att servera det – då är det perfekt!
Vad hade du för erfarenhet av flygplanscatering innan du tog jobbet?
– Ingen alls. Men jag har jobbat som kock i fyrtio år, suttit i olika internationella kockstyrelser – bland annat i Svenska kockars förening som äger svenska kocklandslaget – och tagit fram olika restaurangkoncept. Jag anställdes inte för att jag hade koll på Indiens över femtio olika kök eller på hur man tillagar en kinesisk nyårsmiddag. Jag anställdes för mitt helikopterperspektiv.
- Mer:
- Samtal
- Mat & dryck