Unika. Anna Perez tar mellan 2 700 och 4 500 kronor för sina dockor. »Vissa tycker att de är dyra. Men jag har ­räknat ut att jag har en timlön på cirka sex kronor.«

»Dockorna får dem att slappna av«

Anna Perez har ugnen full av kroppsdelar. Av dem ­tillverkar hon skräddarsydda och hyperrealistiska låtsasbebisar, så  ­kallade reborn-dockor, till en barnkär kundkrets.

Vilka är dina köpare?

– Det är mestadels kvinnor över 40 år med utflugna barn som känner för att uppleva bebistiden på nytt. Det finns också kvinnor, ibland med funktionsnedsättningar, som själva aldrig har haft möjligheten att bli mödrar. Andra kategorier är kvinnor som beställer miniatyr­versioner av sina egna barn samt kvinnor med enbart söner som alltid drömt om en dotter. En manlig kund ville överraska sin fru med en docka som föreställde henne som bebis. Det finns även folk som köper reborn-dockor och går runt med dem i barnvagn och selar precis som riktiga barn. Jag lägger inga ­moraliska värderingar i det och dömer ingen.

Det finns till och med forskare som hävdar att dockorna kan få kvinnor att börja producera oxytocin.

Annons

– Många kunder är kvinnor i min ålder som vill hitta ett eget rum. De har berättat att dockorna får dem att slappna av och känna mindre stress. Så det är inte ­omöjligt.

Hur kommer det sig att du är så begeistrad av dockor?

– Under min uppväxt i ­Warszawa på 1960-talet hade jag bara dockor i huvudet. Men dockor var väldigt dyra och mina föräldrar hade inte råd. Så jag började spara. Dockan som jag till slut kunde köpa vård­ade jag mycket ömt. Jag minns att jag till och med fick min pappa att slita sig från sin motorcykel, som han alltid mekade med, för att sy nya dockkläder. Jag har alltid sett dockorna som ett slags småfolk. De blev mina kompisar. Länge höll jag mig till samlandet, men när jag fick upp ögonen för reborn-dockorna för tio år sedan började jag tillverka mina egna. Eftersom mina två barn blivit stora hade jag möjlighet att gå in helhjärtat för det här.

Att skapa en högkvali­ta­tiv reborn-docka är inget man gör i en handvändning, antar jag?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?