Charlotta Hedberg har forskat om downshifting tillsammans med kollegorna Marco Eimermann och Mari Nuga vid Umeå universitet. Projektet är nu avslutat och summerat i en artikel som ska publiceras i tidskriften Geografiska Annaler B.

»Jag kan skratta lite åt det nu«

Att fly ekorrhjulet utmålades nyss som en växande samhällstrend. Charlotta Hedberg, professor i kulturgeografi, har faktakollat påståendet.

När du började forska om downshifting – att frivilligt söka enklare levnadsförhållanden – spekulerade även du om en ny gröna vågen.

– Ja, jag kan skratta lite åt det nu. Resultaten pekar inte åt det hållet, det var snarare färre än vad vi trodde. Det har i princip skrivits fler artiklar om downshifting än vad som faktiskt återspeglas i antalet människor, vilket lätt bildar en illusion av en rörelse som inte finns.

Hur kunde det bli så?

– 2019 hände något: Åsa Axelssons bok Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete kom ut. Den blev snabbt populär och omtalad men skapade samtidigt debatt, exempelvis Aftonbladets krönikör Åsa Linderborg levererade svidande kritik mot »hemmafruidealet«. Att nyansera och vara med i samhällsdebatten åligger en forskare, så vi skrev en svarsartikel. Helt plötsligt befann jag mig i TV-soffan hos Malou Efter tio och kontaktades av fler journalister än någonsin tidigare under min forskarkarriär. Jag fick känslan av att medieintresset påverkades av att många journalister, liksom andra resursstarka grupper, själva närde en dröm om att leva friare. Det är mycket som kan påverka en medial diskurs och det är lätt att ryckas med. Det var lite av en hajp just då.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 22 maj 2023. Artikeln är skriven av .