»Jag minns när de skulle komma på en ny slogan till Värmland och det blev: ›Värmland – Det låter ­spännande.‹ Va? Jag kom på en jättebra själv: ›­Värmland – Här schläppe vi te!‹«

»En del berättartradition och en del Vilda västern«

Med sina krönikor, böcker och programledaruppdrag har hon ­blivit hela Sveriges riksvärmlänning. Filters värmländska ­reporter ­träffade Hanna Hellquist för att dissekera deras ursprung.

Vad tycker du om Värmland egentligen?

– Jag längtar ut till mitt sommarhus på landet, till naturen och hur det luktar i skogen. Men jag är också jävligt tacksam när jag får åka hem till Stockholm på hösten. Det är dubbelt. Egent­ligen vill jag inte prata om landsbygden och om folk där som ett särskilt släkte, men de gör ju det om mig. 2008 var den första sommaren jag återvände till landet och då skrev jag också en bok. Det är en sådan klyscha, men grannarna sa verkligen: »Du ska inte tro att du är något för att du har flyttat till Stockholm.« Nästan varje sommar har slutat med en utvärdering: »Förra sommaren tyckte jag du hade näsan lite i vädret, men nu var det bättre.« Ändå gillar jag det. Karlstad har jag däremot inte mycket till övers för.

Din nya krönikesamling heter En tryckare på Blue Moon Bar – den är ändå döpt efter ett ställe i  Karlstad. 

Annons

– Ja, i Karlstad försöker alla vara rätt, men ingen vet riktigt vad som är rätt. Därför gick alla till Blue Moon Bar, som var en totalt identitetslös klubb, bara för att alla andra gjorde det. Det var dålig musik, dålig service, dålig publik. Vakterna tyckte att de dragit en jävla vinstlott för att de fick ligga med unga tjejer och neka folk som varit taskiga mot dem i grundskolan. Ändå betalade man hundra spänn för att komma in och sedan stod man där och föraktade sig själv. Tur att det har blivit Lars Lerin-museum i lokalerna nu istället. Ujamejen, va gött!

Visst är det skönt att en finkulturell konstnär från Värmland blivit så omtyckt och känd? Innan var det mest Smala Sussie och Tabitha i Mia & Klara och andra bönner.

– Men det där är så konstigt. Om man går längre tillbaka så har vi Fröding, Selma Lagerlöf och Tegnér. Jag har ändå fått det där mer itutat i mig – att vi har det stolta släktet av värmländska skalder.

Men är det verkligen dem som folk tänker på när de ger dig ­epitetet värmlänning?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?