Kent Werne i Filter #63: »Förr handlade svenska konspirationsteorier främst om Palmemordet och Estonia. Men i dag är vi genom internet en del av den globala konspirationskulturen, där en ond elit vill förstöra världen.«

»En hemlig elit ska förslava mänskligheten«

I en tid av »falska nyheter« och »alternativa fakta« förklarar författaren Kent Werne varför du inte ska skratta åt folk som tror på utomjordiska reptiler.

När stötte du själv på den konspirationsteorin för första gången?

– För fyra år sedan fick jag på en fest höra att en bekant hade fastnat för idén att världen styrs av rymdödlor. Jag hade blivit nog så överraskad när kompisar berättat att de funnit Jesus. Så det här var … något helt nytt. När jag började undersöka saken fann jag att britten David Icke sedan 1990-talet hävdat att världen i hemlighet styrs av utomjordiska reptiler från fjärde dimensionen.

I din bok besöker du ett av Ickes »väckelsemöten« i London.

Annons

– Det är det märkligaste jag upplevt under hela mitt liv. Icke talade inför 2 000 upphetsade människor i tolv timmar och visade över 2 000 powerpointbilder. Kontentan var att universum är en datorsimulering och att vi alla är en del av »matrix«. Den applåderande publiken bestod av vanliga människor – lärare, hemmafruar, kassörskor – som alla verkligen verkade tro på det här. Det var som att falla genom ett kaninhål och komma till en alternativ verklighet. Jag fick en enorm huvudvärk – det blev »syntax error« i hjärnan.

Varför skriva en bok om sådan galenskap?

– När jag skrev reportageboken Amerikansk höst insåg jag att konspirationsteorier inte var något marginalfenomen, utan var på väg att explodera på bred front. Vilket det gjorde i och med Trumps presidentkampanj. I USA tror mer än 30 procent av befolkningen på en så kallad ›ny världsordning‹ – att en hemlig elit skapar en världsregering för att förslava mänskligheten. Även i Sverige blir fenomenet större. Så min ambition blev att förstå varför konspirationstänkandet breder ut sig runt om i världen i dag.

Samtidigt utspelar sig mycket av boken långt tillbaka i tiden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?