»En presidentvalskampanj är en träffande liknelse«

Att en film är briljant räcker inte för att bli Oscarsnominerad. Kasper Collin, filmaren bakom en av fjolårets mest hyllade dokumentärer, berättar om det stenhårda kampanjandet på vägen dit.

Ingen svensk långfilm sedan Fanny och Alexander har fått lika bra recensioner i USA som din dokumentär om jazzmusikern Lee Morgan. När insåg du berättelsens potential?

– För åtta år sedan såg jag ett Youtube-klipp från 1961 där Lee spelade med Art Blakey and The Jazz Messengers i Japan. Jag hade aldrig hört någon spela trumpet så förut. I en tidig researchfas märkte jag att nästan alla som stått nära Lee pratade om en kvinna som hette Helen, som han tillbringade sina sista år med. Hon omnämndes kärleksfullt som den som räddat honom från heroinet. Jag insåg att det var samma kvinna som sköt ihjäl honom, och att jag befann mig i lämningarna av en grekisk tragedi.

I Called Him Morgan tippas nu bli Oscarsnominerad. Arbetet inför det tycks ha liknat en presidentvalskampanj. 

Annons

– Det är en träffande liknelse. 277 personer är invalda i Oscarsakademins dokumentäravdelning, som väljer ut fem nomineringar från årets 170 anmälda filmer. Så det stora arbetet handlar om att träffa dessa personer och få upp deras ögon för filmen, bland annat på stora dokumentärevent i New York och LA. Men filmen måste också få största möjliga buzz i medierna – ingen kommer ju att se 170 filmer.

Hur gör man då?

– Vi anlitade en PR-konsult som är Oscarsexpert. Jag har också använt mig av egna kontakter i USA, med stor framgång. Bland annat blev jag som första svensk inbjuden av Marc Maron till hans podd WTF, som klassas som världens största intervjupodcast.

Presidentvalskampanjer kostar ju pengar. Hur har finansieringen sett ut?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?