»Ett rent Excelfel«

Framgångarna för Sverigedemokraterna, Donald Trump och ­Brexit ses ofta som uttryck för korkad, nationalistisk populism. Ekonomijournalisten Knut Kainz Rognerud vill komplicera bilden.

Du tog ledigt från SVT för att skriva en lättbegriplig bok om nationalekonomi. Varför det?

– Jag kände att jag ville ge människor som känner sig maktlösa ett verktyg för att kunna ta ställning. Det är en skyldighet vi journalister har, en viktig del av demokratin. Och där tycker jag att vi har misslyckats.

Hur då?

Annons

– Jag stod själv utanför Vita huset och rapporterade om frihandelsavtalet TTIP, som påstods kunna generera otroligt många miljarder och en tillväxt på någon procent. Visst, jag fick in en brasklapp om att det förmodligen var glädjekalkyler, men mer hinner man inte på 1,5  minuter TV.

»Trump hade rätt«, heter ett av kapitlen i din kommande bok.

– När jag skrev det tänkte jag: »Vem kommer att minnas det här?« För det skulle ju kännas så avlägset vad Donald Trump hade påstått under sin kampanj – vi visste alla att Clinton skulle vinna. Men vi blandade ihop opinionsläget med önskedrömmar, och framför allt missade vi de ekonomiska förändringar USA har genomgått. Donald Trump höll sitt kanske bästa tal i Monessen i Pennsylvania, på en aluminiumfabrik. Budskapet var: »Ni byggde bilarna, ni byggde vägarna, men ni får inte ta del av vinsterna.« Hans beskrivning av USA:s utveckling var elegant, slagkraftig och delvis korrekt. Läste man talet på nätet var det fullt med fotnötter och källhänvisningar. What the fuck!

Det stämmer inte med vår bild av Donald Trump.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?