»Ett rent Excelfel«

Framgångarna för Sverigedemokraterna, Donald Trump och ­Brexit ses ofta som uttryck för korkad, nationalistisk populism. Ekonomijournalisten Knut Kainz Rognerud vill komplicera bilden.

Du tog ledigt från SVT för att skriva en lättbegriplig bok om nationalekonomi. Varför det?

– Jag kände att jag ville ge människor som känner sig maktlösa ett verktyg för att kunna ta ställning. Det är en skyldighet vi journalister har, en viktig del av demokratin. Och där tycker jag att vi har misslyckats.

Hur då?

Annons

– Jag stod själv utanför Vita huset och rapporterade om frihandelsavtalet TTIP, som påstods kunna generera otroligt många miljarder och en tillväxt på någon procent. Visst, jag fick in en brasklapp om att det förmodligen var glädjekalkyler, men mer hinner man inte på 1,5  minuter TV.

»Trump hade rätt«, heter ett av kapitlen i din kommande bok.

– När jag skrev det tänkte jag: »Vem kommer att minnas det här?« För det skulle ju kännas så avlägset vad Donald Trump hade påstått under sin kampanj – vi visste alla att Clinton skulle vinna. Men vi blandade ihop opinionsläget med önskedrömmar, och framför allt missade vi de ekonomiska förändringar USA har genomgått. Donald Trump höll sitt kanske bästa tal i Monessen i Pennsylvania, på en aluminiumfabrik. Budskapet var: »Ni byggde bilarna, ni byggde vägarna, men ni får inte ta del av vinsterna.« Hans beskrivning av USA:s utveckling var elegant, slagkraftig och delvis korrekt. Läste man talet på nätet var det fullt med fotnötter och källhänvisningar. What the fuck!

Det stämmer inte med vår bild av Donald Trump.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?