»Ge mig 15 år så plockar jag hem en guldpalm«

Skådespelaren Adam Pålsson radar upp tunga uppdrag för film och TV och spelar huvudrollen i Mikael Håfströms nya thrillerserie Dirigenten. Själv överväger han att byta jobb.

När vi pratade i telefon inför den här intervjun kallade du skådespelaryrket »ovärdigt«. Vad menade du?

– Yrkesutövningen i sig är inte ovärdig, även om den i och för sig kan vara det. Det jag menade är att man som skådespelare står med mössan i hand och väntar på att bli uppbjuden. Man har inte makt över sin egen arbetssituation.

När insåg du att du ville regissera?

Annons

– Det var för tre–fyra år sedan, precis innan jag gjorde Innan vi dör. Då började jag studera regissörerna aktivt. Jag tänkte att om jag ska stå på den sidan av kameran så måste jag lära mig jobbet. När jag jobbade med Kristian Petri sa han till mig: »Du är ju regissör, Adam.« Jag blev väldigt glad när någon bekräftade mina hemliga önskningar; när han formulerade det vågade jag formulera det själv. Och när vi spelade in Ted sa [producenten] Lena Rehnberg: »Nästa gång jag producerar kanske du regisserar.« Jag hade inte sagt något till henne heller. Men hon upptäckte det.

Hur upptäckte de det?

– Det handlar nog om en blick för situation och berättande, och för vilket ansvar jag tar och vill ta som skådespelare. Varför finns den här scenen? Vilken funktion fyller den? I regel är en skådespelare som inte tar det ansvaret kanske bättre på sitt jobb; många med stark intuition saknar begrepp om, och intresse för, de här sakerna. Vet du vad Bo Widerberg kallade sin favoritskådespelare?

Nej.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?