»Gräver man så finner man«

Efter att i tio år ha sammanfattat vår nutidshistoria i P3 Dokumentär startade Anton Berg en undersökande kriminalpodd och började skriva thrillern De aderton. Här förklarar han varför.

Med 40 miljoner nedladdningar är P3 Dokumentär en succé. Samtidigt har formatet sina begränsningar.

– Quickfallet blev en väckarklocka. Där gjorde Kristofer Hansson en P3 Dokumentär som egentligen höll måttet – tills Hannes Råstam kom med sitt avslöjande och programmet måste göras om. Då kände jag: Det här är ju läskigt. Vad händer om jag också går på en mina?

P3 tvingades avpublicera programmet om Kevinfallet efter att polisens uppgifter visat sig falska, och enligt mig borde fler dokumentärer plockas bort: en om sovjetiskt spionage på 1980-talet och en om den så kallade Södertäljeflickan. Du hade i och för sig inte med dem att göra.

Annons

– Det man måste förstå är att P3 Dokumentär sammanfattar kunskapen om ett ämne när programmet görs. Det är både dess styrka och svaghet. Styrkan är att man på kort tid kan göra en spännande samhällsdokumentär. Svagheten är att man riskerar att sprida felaktig information. När det gäller Kevinfallet var jag tillfrågad att göra dokumentären, men avböjde eftersom det fanns en som sa att det här stämmer inte. Jag kände att det behövdes en riktig granskning, men det skulle jag inte hinna – inte med de resurser man har när man gör en P3 Dokumentär.

Samtidigt betraktar många programmet som en oförvitlig sanningskälla.

– I en bra P3 Dokumentär tar man upp olika spår. Rättspsykiatern Ulf Åsgård var med i Quickdokumentären, och mycket kritisk. Samtidigt var ju Quick fälld för åtta mord. Men, ja … har man väl börjat gräva är det svårt att gå tillbaka. För då upptäcker man att det är som det sägs: gräver man så finner man. Själv litar jag mycket mindre på nyhetsmedier nu än jag gjorde förr.

2015 startade du och Martin Johnson podden Spår, som just gräver efter sanningen i kontroversiella rättsfall.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?