»Hallå där, fint väder i dag!«

Niklas Källner har gjort sig känd som en som kan bemöta vem som helst i sina på-stan-intervjuer i Skavlan. I sin nya bok vill han hylla en av hemligheterna bakom sin framgång: kallpratet.

Varför behövs kallprat?

– För att möta andra människor, helt enkelt. Ett av våra stora feltänk är att man tror att man måste säga smarta saker. Men det handlar bara om att få samtalet att flyta. Ett bra sätt är att hitta något man kan enas om. Eller ställa en banal fråga: »Du hade inte varit här förut, eller?« Det spelar egentligen ingen roll vad det är. Kallprat har inte syftet att byta information. Vi socialiserar med varandra – det är enda syftet.

I din bok irriterar du dig på att kallprat ses som ytligt tjafs.

Annons

– Det är något man nästan koketterar med: »Jag är dålig på att kallprata, jag pratar bara om djupa saker.« Vilket jag vänder mig kraftigt emot – ska man lära sig något om världen så är det ju via andra människor. Och hur får man kontakt med människor? Ja, man måste ju börja någonstans. Man kan inte göra som Larry David i Curb Your Enthusiasm, som på en fest frågar: »Hur är ditt äktenskap?« Kallpratet är också viktigt i mitt yrke – det är så jag får uppslag. I Arvinge okänd, som jag programleder, hittade vi faktiskt en man som vi sökte i Ungern genom att gå runt och kallprata på gatan.

I Skavlan får du ofta den där mänskliga kontakten, trots att du faktiskt ställer frågor på samma sätt som Larry David. Hur lyckas du?

– Det har hänt att folk känt sig påhoppade. Men jag brukar använda korta kallprat, typ att jag ropar ut: »Hallå där, fint väder i dag!« Jag har alltid strävat efter så naturliga möten som möjligt. På 90-talet blev jag inspirerad av MTV-programledaren Toby Amies, som ställde sig bredvid sina intervjupersoner istället för mitt emot. Jag jobbade på SVT:s kulturredaktion då, och började göra likadant. Sedan fick jag tipset att ha två mikrofoner – en liten till mig själv och en riktad mick till den jag intervjuar. Då slipper man vifta fram och tillbaka.

Titeln Och bilen går bra? kommer från att din farfar ofta sa så. Får du den frågan?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?