Hjärterum. »Mina barn har flyttat hemifrån, men de tycker att det är kul att hälsa på. Vi har vant oss vid att skapa ensamma stunder på litet utrymme. Vi brukar sätta på oss hörlurarna, säga ›hej då‹ och sätta oss vid datorn.«

Helena Mattsson om sitt hus på hjul

Tolv kvadratmeter, en gasolspis, en hink och några solpaneler är allt man behöver för att skapa sig ett hem. Enligt Helena Mattsson.

Varför bor du så här?

– Alltihop började egentligen med att jag kände en otillfredsställelse med livet. Jag bodde i ett hus utanför Nyköping och hade höga elkostnader. Mina barn bodde hos mig varannan vecka och jag tvingades jobba extra för att allt skulle gå runt. Jag kände mig fast i ett ekorrhjul. Det var inget liv, tyckte jag. Jag bestämde mig för att se hur pass självförsörjande jag kunde bli, för att på så sätt få ner mina fasta utgifter. Jag har alltid varit intresserad av alternativa levnadssätt och har länge funderat på olika boenden – alltifrån att bo i en grotta till att leva i en container. Jag surfade runt på nätet och pratade med folk som sysslar med alternativa boenden och energi- och värmesystem. Slutligen bestämde jag mig för att bygga vad de i USA kallar för tiny houses on wheels – ett litet hus på hjul. Det berodde på flera saker: dels behövde jag inget bygglov utan kunde sätta igång direkt, dels förstod jag att jag, som inte har någon större byggerfarenhet, ändå skulle klara av att bygga huset själv. Jag började bygga huset sommaren 2010 och ungefär ett år senare var det färdigt.

Hur är huset konstruerat?


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?