Hjärterum. »Mina barn har flyttat hemifrån, men de tycker att det är kul att hälsa på. Vi har vant oss vid att skapa ensamma stunder på litet utrymme. Vi brukar sätta på oss hörlurarna, säga ›hej då‹ och sätta oss vid datorn.«

Helena Mattsson om sitt hus på hjul

Tolv kvadratmeter, en gasolspis, en hink och några solpaneler är allt man behöver för att skapa sig ett hem. Enligt Helena Mattsson.

Varför bor du så här?

– Alltihop började egentligen med att jag kände en otillfredsställelse med livet. Jag bodde i ett hus utanför Nyköping och hade höga elkostnader. Mina barn bodde hos mig varannan vecka och jag tvingades jobba extra för att allt skulle gå runt. Jag kände mig fast i ett ekorrhjul. Det var inget liv, tyckte jag. Jag bestämde mig för att se hur pass självförsörjande jag kunde bli, för att på så sätt få ner mina fasta utgifter. Jag har alltid varit intresserad av alternativa levnadssätt och har länge funderat på olika boenden – alltifrån att bo i en grotta till att leva i en container. Jag surfade runt på nätet och pratade med folk som sysslar med alternativa boenden och energi- och värmesystem. Slutligen bestämde jag mig för att bygga vad de i USA kallar för tiny houses on wheels – ett litet hus på hjul. Det berodde på flera saker: dels behövde jag inget bygglov utan kunde sätta igång direkt, dels förstod jag att jag, som inte har någon större byggerfarenhet, ändå skulle klara av att bygga huset själv. Jag började bygga huset sommaren 2010 och ungefär ett år senare var det färdigt.

Hur är huset konstruerat?

Annons

– Först valde jag ut biltransportkärran som huset skulle stå på. Det finns ju vissa regler – man får inte vara bredare än 2,6 meter på vägarna. Målet var att få så mycket hus som möjligt på flaket.   Huset är på tolv kvadratmeter men golvytan är mindre eftersom till exempel köket tar plats. Jag har fem fönster för att få en rymlig känsla. Och så finns det två sovloft med takfönster – jag tycker om att se stjärnhimlen innan jag somnar. I  köket har jag gasolspis, som drar mindre energi än en elspis, och rinnande vatten får jag från en behållare på 110 liter som jag får fylla på ungefär varannan vecka. Duschen är en så kallad pumpdusch, som har en behållare jag fyller med en mängd hett och en mängd kallt vatten. En fråga som jag ofta får är: »Hur gör du med toaletten?« Jag har en vanlig hink med en sittring på. När jag är klar lägger jag på torv och kastar ut hinkens innehåll i komposten. Tvärtemot vad alla tror luktar det ingenting utan fungerar bra.

Varifrån får du elektricitet?

– Jag har sex solpaneler på taket som från februari till oktober förser mig med ett överskott av energi. Men under vintern är det tyngre. Det gick mycket elektricitet när min son fortfarande bodde hemma och ville ha på sin dator hela tiden. Under vintern använder jag datorn och kylskåpet så lite som möjligt. Istället för kylskåp har jag då isolerat ett utrymme i ytterväggen som fungerar som naturligt kylskåp. Men jag är inte helt nöjd: antingen blir det för kallt eller för varmt därinne. Till vintern tror jag att jag ska gräva ner en plastbytta i marken – likt en jordkällare – som får bli mitt kylskåp.

Hur är det att leva så här?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?