Hårresande. Promoe har inte klippt sina omtalade dread­locks på tolv år.

»Hiphopen kan ta hand om sig själv nu«

Som medlem i Looptroop och Sedlighetsroteln rappade han om att skjuta Olof Palme och blev anmäld till Radionämnden. När Promoe släpper sin fjärde soloskiva har han tagit upp löpning och lagt »macho­puberteten« bakom sig.

Jag har hört att du motionerar mycket. Krävs det att man är i form som hihop-artist?

– Att rappa handlar främst om teknik, åtminstone till en viss gräns. En polare till mig var på en livespelning med (den 300 kilo tunga, Filters anm.) Big Punisher, och han orkade tydligen bara lägga några rader här och där. Mest satt han ner på en stol och lät en kör fylla i. Bra kondition skadar inte om man vill hålla ett högt tempo på scen. För ett tag sedan fick jag för mig att ställa upp i Lidingöloppet. Jag skapade en profil på en löpningshemsida, skrev dagbok och förde statistik över mina rundor. Simma hade jag gärna gjort oftare, men under vinterhalvåret går inte det. Det tar över en vecka för mitt hår att torka ordentligt. Sen hjälper det väl att jag inte dricker sprit, eftersom alkohol torkar ut stämbanden.

Trots det brukar du klaga på att du är hes. Vad gör du åt det?

Annons

– Innan varje spelning gör jag en citron- och ingefäradrink för att mjuka upp rösten. Tyvärr tar det så sjukt lång tid – allt det nyttiga sitter under ingefärans skal, så skivorna måste skäras riktigt tunt. Sedan ska de ligga och dra i citronsaften i ungefär 45 minuter. Jag har en sådan personlighet att jag lätt blir besatt av saker, och det här har blivit något av en ritual. Under Way out west-festivalen råkade Timbuktu sparka ut min drink när vi körde en gruppkram inför vår spelning. Alla mina förberedelser åt helvete! Han fick sätta sig backstage och göra en ny medan vi andra gick upp på scenen. Vanligtvis är jag lite kinkig med att låta någon tillreda drinken åt mig – det är inte många som kan göra det rätt. Men hans blev helt okej.

Händer det att folk tycker att du är lite … jobbig?

– Jag betraktas nog som ganska omständlig. Jag måste först göra klart det jag håller på med innan jag kan gå vidare, även om det bara handlar om en sådan sak som att diska. Jag kommer konstant försent. Jag kan inte anpassa mig till samhällets tempo – jag kan inte ens anpassa mig till min omgivnings tempo. Men vissa saker är meditativa för mig. Om man lever ett intensivt liv är det bra att ha en stund då man bara sitter och karvar i en bit ingefära.

Tidigare ställde du inte upp på intervjuer med borgerliga tidningar eller med journalister som inte redan hade intervjuat andra hiphopartister.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?