»Jag blev helt kär«

Hon var vegetarian och polsk översättare. I dag är Karolina Wilczynska Sveriges främsta uppfödare och producent av egenslaktade vaktlar.

Varför vaktlar?

– Jag flyttade från Polen till Sverige efter att ha träffat en kille. En dag hälsade jag på en vän som hade vaktlar. Har du hört hur en vakteltupp låter? Jag blev helt kär. Dessutom var jag vegetarian och intresserad av ägg. Min vän var trött på vaktlarna, så jag fick dem.

Hur kom det sig att du som vegetarian sedan började äta dina egna djur?

Annons

– När äggen kläcktes blev det fler tuppar än vi behövde. Vi slaktade dem och slängde kropparna i skogen. Men jag mådde skitdåligt över det. Då bestämde jag att jag skulle börja äta kött – så länge det var mitt eget.

Hur hamnade vakteläggen sedan hos Mathias Dahlgren?

– Jag arbetade för en sajt som hette Stardoll. Översatte artiklar om vilka kläder Heidi Klum burit på olika galor. Jag kunde ringa min sambo, som var viltmästare, från mitt rosamålade kontor och höra »körsbärsträdet har precis börjat blomma« eller »jag står och tittar på en fasanhöna som kommit fram med sina nykläckta kycklingar«. Så ville jag också ha det. En dag blev jag inbjuden till en organisation för småskaliga matproducenter. Mathias var en av de första som köpte mina ägg. Då utökade jag produktionen. Men sedan ändrade han menyn.

Då satt du där med en massa ägg?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?