»Det är många som inte tror på det senaste avslöjandet att FSB förgiftat Navalnyj. Ryssar säger ofta att alla ljuger. Det ses som ett tecken på intelligens.«

»Jag bråkar ganska mycket med mina ryska vänner«

Anna-Lena Laurén är Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent och har bott i landet sedan 2006. Men ännu har hon inte riktigt vant sig vid det ryska kynnet.

Din nya bok Sammetsdiktaturen andas en hel del frustration.

– Jo, så är det. Frustrationen handlar främst om att många ryssar, även de som inte gillar Putin, håller fast vid att hela världen är lika korrupt som Ryssland – trots all information som nu finns tillgänglig. Det liknar inställningen till landets fruktansvärda förflutna. En gång intervjuade jag en överlevare från Gulag. Hans svärson skjutsade mig till tåget efteråt, och jag var helt tagen. Han utbrast: »Varför är ni så till er? Sådant här finns i alla länder.« På allvar menade han alltså att alla länder har haft en historia motsvarande Gulag, dit miljontals människor skickats för att dö. Jag förstår att det är ett sätt att leva med sin historia, men det är helt absurt.

Hur har det blivit så?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #78 (01 februari 2021) och är skriven av .