»Jag har inget annat val än att lyckas«

Chalmers är i dag en högborg för manliga professorer. Pernilla Wittung Stafshede, professor i biokemi, ska leda världens största universitetssatsning för jämställdhet och göra Chalmers mindre grabbigt.

I dag är ni Sveriges minst jämställda universitet. Hur kommer det sig?

– Dels för att vi har många tekniska program som lockar män, men framför allt sitter problemet i väggarna. En professor här på Chalmers sa att anledningen till att vi har så få kvinnor beror på att badrummen är utrustade med för dåliga speglar. När en manlig professor drar in mycket pengar till universitet och därigenom får stor makt innebär det att han får bete sig lite hursomhelst. Vi har haft professorer som varit enormt duktiga och bidragit till fantastisk forskning, men som samtidigt trakasserat studenter. Det har tystats ner just på grund av deras ställning, och så ska det inte få vara. Många kvinnliga forskare väljer att lämna Chalmers för att de inte trivs med kulturen här. Vi har ett enormt förändringsarbete framför oss.

Det känns som om kulturen sätts redan i ett tidigt skede: nollningen.

Annons

– Visst är det så, även om det har blivit bättre på senare år. Att det ska förväntas av en ny student att häva öl och bli prövad är problematiskt. När det dessutom är många killar som går på våra program är det lätt att som tjej känna sig utanför.

Vad har du själv haft för erfarenhet som kvinna i branschen?

– Jag har ofta varit den enda kvinnliga professorn på de olika institutioner där jag jobbat. Det här yrket är mansdominerat och det finns en kultur där kvinnor blir nedvärderade. En gång när jag skulle leda ett möte på Vetenskapsakademin kom det fram en man till mig och frågade: »Var finns kaffet?« Han tog för givet att jag var sekreterare. Det finns tydliga strukturella problem där kvinnor och män behandlas olika. När jag rekryterades till Chalmers för tre år sedan insåg jag att det var grabbigare här än på något annat universitet jag jobbat tidigare. Nu tror jag att jag är rätt person att driva det här projektet. Jag är respekterad, mycket tack vare min erfarenhet och den ställning jag har i dag.

På tio år ska Chalmers gå från 14 till 40 procent kvinnliga professorer. Är det ett rimligt mål?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?