»Jag kunde inte äta och gick ner åtta kilo«

Trots en ansenlig mängd motgångar lyckades byggnadsingenjören Lovisa Gustafsson från Lycksele bli världsmästare i trippelhopp med hopprep.

Vad använder du för rep?

– I snabbhetsgrenarna använder jag en stålvajer med kullager i handtagen så att det ska gå så snabbt som möjligt. I trippelhoppen vill jag inte att det ska gå lika fort, så där kör jag med stålvajer med vanliga handtag.

Hur ont gör det att riva ett hopp och få stålvajern på huden?

Annons

– Det är som en stålpiska. Om repet bara snuddar fotens undersida sabbar man bågen så att vajern snärtar en på lårets baksida. Om man då har gjort ett trippelhopp och repet kommer med kraften från tre varv får man vassa blåmärken med blodprickar i.

Hur tränar du?

– Jag nöter hopprep tre gånger i veckan. Utöver det tränar jag styrka och löpning. Just trippelhopp handlar om att snurra repet under sig tre gånger under varje hopp. Man måste öva på att hålla positionen. Rör man sig bara lite i sidled hamnar händerna fel och då kan repet ta i fötterna. Och så måste man ha stor bålstyrka för att hålla kroppen spänd i luften.

Jag har förstått att Lycksele, där du bor, är en stor hopprepsstad?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?