»Jag kunde inte skriva en bok om hur duktig jag är«

När radiojournalisten Linnea Wikblad skulle skriva sin första kokbok gjorde hon allt för att undvika den största ­trenden bland matskribenter – präktighet.

Vad är det som är präktigt?

– Att kokböckerna handlar om hur man ska förhålla sig till det man lagar, att det är viktigt att känna en otrolig inspiration och att köpa fina råvaror. Det är som om de vill berätta för läsaren hur den ska vara. Egentligen tror jag att det handlar om att positionera sig själv som författare. Att visa hur duktig man är: »Jag har fina redskap, jag bryr mig om miljön, jag känner skillnad på bra och dåligt.« Det behöver inte vara något fel med det – det är väl en mänsklig känsla? Jag äger en massa superpräktiga kokböcker som jag älskar.

Nu ger du ut en egen kokbok. Är den likadan?

Annons

– Nej, jag ville hålla mig borta från det. Mycket kan sägas om mig, men jag är fan inte präktig. Jag har låg moral, svagt civil­kurage och är konflikträdd. Därför kunde jag inte heller skriva en bok om hur duktig jag är.

Var det svårt?

– Ja. Eftersom alla äger minst en kokbok och har sett det här präktiga språket i alla år, har de lärt sig att det är så man skriver om mat. Det var svårt att skriva en kokbok utan att själv göra likadant.

Lyckades du med det?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?