»Jag samlade upp mitt eget näsblod«

Lars Carlsson förklarar varför hans arbete som maskör också kräver att han är obducent, kirurg och uppfinnare.

När började du syssla med masker och specialeffekter?

– Som 13-åring tittade jag mycket på skräckfilm och science fiction som Apornas planet, Alien och Michael Jacksons video till Thriller. Det fanns en jättelång film om Thriller-inspelningen där de visade hur de sminkade Jackson. Jag körde sönder det videobandet i jakt på inspiration. Sedan stod jag i pannrummet nere i källaren och skapade egna masker. Men de verktyg och material de hade i Hollywood fanns inte i Sverige på den tiden.

Hur löste du det?

Annons

– Jag tillverkade mina första masker i fönstertätningssilikon. Jag köpte egna material på Järnia och prövade mig fram. Efter ett tag såg en lokaltevekanal mitt arbete och skrev en serie om troll, eftersom jag kunde göra trollmasker. Sedan kom de till mig då och då och frågade: »Har du hittat på något nytt?« Jag kunde svara att jag hittat ett extra stretchigt gummi, och de sa: »Då kan vi filma Pomperipossa och du göra så att näsan växer i realtid!«

Arbetar du på samma sätt fortfarande?

– Jag har importerat proffsleror från hela världen, men den bästa skulpteringsleran jag vet är en småländsk lera. Och Biltemas barnlera är också jättebra! Likaså är ett av mina favoritverktyg när jag skulpterar en osthyvel. Jag gillar nog att inte köpa de färdiga lösningarna, utan uppfinna egna.

Din första anställning var på Göteborgs stadsteater.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?