»Jag skulle kunna bli världsmästare i vad som helst«

Tårtkonstnären Liv Sandberg utsågs förra året till världens bästa i kategorin bröllopstårtor. Så varför åkte hon ut redan i tredje avsnittet av Dessertmästarna på en piña colada-dessert?

Vad hände?

– Redan dagen innan, när jag såg spritleveranserna komma, fick jag ångest. Jag är nykter sedan sju år tillbaka, men att vara alkoholist är mer än att inte kunna dricka. Drinkbordet väckte massor av minnen och gav mig en känsla av maktlöshet som inte gick att hantera i kombination med att tävla. Jag blev både rasande och ledsen. Det gick inte att vara kreativ, jag kunde inte fokusera överhuvudtaget. Så jag lämnade rummet, ställde till ett helvete bakom kulisserna och lämnade tävlingen.

Som barn var du duktig i skolan och drömde om att bli hästfrisör eller pansarvagnsförare. Istället blev du missbrukare.

Annons

– Jag var duktig i skolan, men bara på det jag var intresserad av: matte, kemi, fysik och estetiska ämnen. Det mesta sket jag i, jag var lite för smart och tyckte allt gick för långsamt. I tonåren började jag hänga med folk som lyssnade på punk, söp och knarkade, så då gjorde jag det med. Det var alkohol, kokain, amfetamin, heroin … Rätt klassiska grejer, helt enkelt. Det är ju på ett sätt en kreativ livsstil eftersom man måste vara påhittig för att få ihop pengar när man knarkar och super och inte har något jobb. I långa perioder var jag hemlös också, de sista åren bodde jag i trailerparker i Berlin och i ockuperade hus i Barcelona. Men till slut sa kroppen ifrån och jag kunde inte vara kreativ längre. Så då bestämde jag mig för att bli clean.

Hur gick det till?

– Det var ren jävla vilja, och kontakt med tolvstegsprogram. Min syster hade fått en adhd-diagnos och jag insåg att jag med väldigt stor sannolikhet också hade det. Men för att få bli utredd var jag tvungen att vara ren.

Och utredningen visade?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?