TRÖST. »När jag spelar fel känns det som om hela världen försvinner under mina fötter, men publiken ­lägger ­sällan märke till mitt misstag.«

Jakob Koranyi om prestationsångest

Den klassiska musikens underbarn går inte sällan under av omgivningens förväntningar. Supercellisten Jakob Koranyi behöver ingen hjälp utifrån för att må dåligt.

Vad är problemet?

– När jag var 15 år började jag på musikhögskolan Edsberg. Direkt efter uppropet gick jag in till intendenten och frågade vad som var på gång. »Kolla schemat i korridoren«, sa hon. Första lektionen var efter tio dagar, och sen var det en vecka till nästa. »Vad gör jag nu?« frågade jag. »Ja, du skulle ju kunna öva lite«, sa hon. Det här livet innebär så äckligt mycket frihet under ansvar.

Och det kan du inte hantera?

Annons

– Knappt. Som liten älskade jag att spela Mozarts Eine kleine Nachtmusik i vardagsrummet med mamma och pappa och deras musikervänner. Men öva … bläää! Mina föräldrar var oroliga att jag slösade bort min talang så de sa: »Om du övar en timme får du spela Sim City en timme sen.« De lät alltid cellon stå framme i vardagsrummet och mutade mig med CD-skivor med min idol Jacqueline du Pré. Min första lärare Solveig Saving förklädde istället övningen till lek. Hon rev sönder en Haydn-konsert i trettio pappersbitar. När jag lärt mig första biten fick jag nästa.

Men nu som vuxen behöver du ingen hjälp för att komma till skott?

– Min brist på självdisciplin är fortfarande ett problem. Vissa dagar spelar jag bara dataspel. Pluggar noter, det gör jag inte förrän jag har full panik. Jag har haft samma nyårslöfte i fem år nu: Öva mer!

Vad händer om du inte övar?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?