Ulf Ellervik är professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. Till vardags forskar han om infektionssjukdomar och hur »mikroorganismer interagerar med våra celler«.

»›Kesoliknande flytningar‹ är faktiskt en medicinsk term«

Kemiprofessor Ulf Ellervik skriver om saker som forskare vanligtvis undviker: giftmord, droger, sex. Nu är han aktuell med boken Äckligt, om »slem, snor och andra sekret«.

Har du gått för långt den här gången?

– Bra öppning! Får jag först påpeka att jag inte bara skriver om märkliga giftmord och sådant? Jag har skrivit rätt många böcker om mat också, glass bland annat. Min ambition är alltid att lura in folk i kemins värld. Sex och ond bråd död säljer, men jag tänker att människor även är intresserade av sig själva. Och då kommer vi till det som verkligen är vårt eget: kroppsvätskor. Vi sväljer enorma mängder saliv varje dag, men tanken på att spotta i ett glas och sedan dricka upp det är motbjudande. Varför har vi den spärren? Det tycker jag är spännande.

Blev du själv äcklad när du skrev boken?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #76 (21 september 2020) och är skriven av .