Välgörare. Kjell Bergqvist har designat ett par skor där ­vinsten går till ett thailändskt barnhem för barn som blev föräldralösa vid tsunamin. 2009 generade projektet 116  000 kronor.

Kjell Bergqvist om kalkoner

Rollistorna för de mest sågade svenska filmerna i modern tid har en gemensam nämnare – skådespelaren Kjell Bergqvist. Inför nyinspelningen av Åsa-Nisse bad Filter om en förklaring.

Gangster, Lust, Tre Solar, Göta Kanal 2 …

– Göta Kanal 2 är ingen kalkon. Den sågs av en och en halv miljon. Hela tanken med film är att det ska komma folk för att titta. De tre andra är däremot riktiga kalkoner. I Tre solar var vi ett dundergäng: Persbrandt, Lena Endre, Rolf Lassgård, Maria Bonnevie, Sven-Bertil Taube, Rikard Wolff och jag. Problemet var att Richard Hobert inte hade bestämt hur vi skulle förhålla oss till manuset – om vi skulle tala gammalsvenska, eftersom filmen utspelade sig på 1100-talet, eller använda ett modernare språk. Det blev lite av varje. Det var intressant att läsa, men det ska ur käften också. Tre solar är den sista film jag gör i vikingadräkt och löshår.

Känner du på dig när det nalkas kalkon?

Annons

– Med Lust märkte jag redan första dagen vartåt det barkade. Janne Wallin regisserade sin första långfilm och hade gett huvudrollerna till amatören Cia Berg och Gerhard Hoberstorfer, som mest gjort teater innan. Han valde nybörjare för att han var rädd att de annars skulle kunna mer om film än han själv. Tyvärr hade jag redan tackat ja, först av alla. Så jag höll käft och körde mina tre inspelningsdagar. Jag har aldrig sett filmen. Jag kände ganska tidigt att det inte var sevärt.

Kunde du inte ha hoppat av istället?

– En film kostar tjugofem miljoner att göra i dag. Går man hem första dagen är man rökt och får inga nya jobb. Man måste bita ihop. Med Sjöwall-Wahlöös Beckfilmer hade jag kontrakt för de tre första, som var jättekul. Sedan hade filmbolaget option på ytterligare tre. Då dök det upp tyskar i inspelningsgänget, eftersom de hade satsat mycket pengar. I sista filmen var huvudrollsinnehavaren en dubbad tysk. Inför PR-turnén vägrade jag åka med, jag sade: »Jag orkar inte sitta och säga att det är bra, när det egentligen är skit.«

Hur många manus tar du ställning till?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?