Lars Olof Lampers gräver ner sig i allt från åsiktsregistrering under kalla kriget till obskyra bankrån. »Jag är en arkivforskare, det är den röda tråden i mitt arbete.«

»Det är underbart att jobba i bakgrunden«

Lars Olof Lampers slog igenom som utredare av samhällsomvälvande händelser. Så varför har han de senaste 20 åren bara nördat ner sig i gamla kriminalfall?

Fredag 10 juni släpps Lars Olof Lampers bok Göteborg 65-07-29: Kriminalhistoriens märkligaste dag. Läs hela intervjun med Lars Olof Lampers nedan.

Som nykläckt statsvetare ingick du i den legendariska Säkerhetstjänstkommissionen och utredde bland annat IB-affären. Mäktigt!

– Tittar man på vad jag gjorde för 30 år sedan så låter det kanske som att jag bytt bana helt och hållet nu när jag jobbar med krimprogram och böcker, men vägen dit är nog ganska logisk ändå. Efter mitt arbete med Säkerhetstjänstkommissionen började jag jobba på SVT med projekt som också rör efterkrigshistoria, till exempel nedskjutningen av DC-3:an och ett program om narkotikans inträde i Sverige på 60-talet. Med tiden kom jag naturligt in på händelser där det också fanns ett krimperspektiv. Det var så jag började gräva ner mig i SVT:s krimarkiv. 

Det är arkiven som intresserar dig?

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 23 maj 2022. Artikeln är skriven av .