Linnea Wikblad: »Jag kunde inte skriva en bok om hur duktig jag är«

När radiojournalisten Linnea Wikblad skulle skriva sin första kokbok gjorde hon allt för att undvika den största ­trenden bland matskribenter – präktighet.

Vad är det som är präktigt?

– Att kokböckerna handlar om hur man ska förhålla sig till det man lagar, att det är viktigt att känna en otrolig inspiration och att köpa fina råvaror. Det är som om de vill berätta för läsaren hur den ska vara. Egentligen tror jag att det handlar om att positionera sig själv som författare. Att visa hur duktig man är: »Jag har fina redskap, jag bryr mig om miljön, jag känner skillnad på bra och dåligt.« Det behöver inte vara något fel med det – det är väl en mänsklig känsla? Jag äger en massa superpräktiga kokböcker som jag älskar.

Nu ger du ut en egen kokbok. Är den likadan?

– Nej, jag ville hålla mig borta från det. Mycket kan sägas om mig, men jag är fan inte präktig. Jag har låg moral, svagt civil­kurage och är konflikträdd. Därför kunde jag inte heller skriva en bok om hur duktig jag är.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #55 (23 mars 2017) och är skriven av .