»Många andra svampar smakar mycket bättre«

De flesta svenskar avslöjar inte sina kantarellställen ens under pistolhot. Anita Stridvall har inrapporterat över 2 000 fyndplatser till den öppna databasen Artportalen – där vem som helst kan se dem på en karta.

Varför går du omkring i skogen och rapporterar kantarellställen?

– Jag är väldigt intresserad av natur sedan lång tid tillbaka. Min man hade samma intresse, vi var ute från midsommar och fram till hösten. Vi var alltid ute tillsammans – i Bohuslän, Dalsland, Västergötland; ibland gjorde vi längre utflykter till Härjedalen, Jämtland, Småland, Skåne. Vi hittade kanske 50 olika svamparter när vi var ute, inte bara kantareller, och när vi kom hem mikroskoperade min man sporer medan jag förde dagböcker. Det var fina år. Tyvärr dog han för tio år sedan, men jag har fortsatt, om än inte lika mycket.

Varför skickar du in alla dina fynd till Artportalen?

– Vi som har ett naturintresse lägger in de uppgifter vi samlar på oss när vi är ute och går i skogen. Lavar, mossor, svampar – lite av varje. Om man varit i ett område för tio år sedan kan man till exempel återvända för att se om arterna som fanns tidigare har försvunnit, och försöka ta reda på varför. Vi försöker få myndigheter och andra att förstå vikten av att bevara så många arter som möjligt. Om exempelvis en väg ska byggas i ett område kan man använda Artportalen för att se vad som behöver skyddas där.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 20 juli 2020. Artikeln är skriven av .