Dahlgrens favoritredskap? »Disk­maskinen är den bästa hjälp man kan ha. Folk talar om teknik som ett problem, men våra skåp är fulla av innovationer som gör ­matlagningen bättre och resurseffektivare.«

»Skitsamma om du inte gjort allt från grunden«

Gäster på jakt efter nyskapande gastronomi har vallfärdat till hans krogar i två decennier. Själv tycker Mathias Dahlgren att folk borde tagga ner.

2016 intervjuade vi kocken Mathias Dahlgren om hans bok Hemkunskap. Läs hela samtalet med Mathias Dahlgren nedan.

Ett av recepten i din ­kommande bok Hemkunskap inleds med instruktionen: Ring till ­pizzerian och beställ hem en ­Margherita. Varför behövs sådana recept i en kokbok?

– Det finns en medial bild av hur vi ska äta hemma: ett härligt, nyrenoverat kök där fräscha 40-åriga morsor står med egenodlade grönsaker och talar om att laga mat »från grunden«. Men de allra flesta har en helt annan livssituation. Jag försöker avdrama­tisera det hela och visa att matlagning hemma är enkelt. Jag vet att många beställer hem pizza. Då tycker jag man ska göra det så trevligt som möjligt istället för att skämmas. Toppa hämtpizzan med buffelmozzarella, basilika och en bra olivolja.

Jag gissar att många förvånas över din pragmatiska inställning till matlagning?

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Har du redan ett konto? här.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 5 december 2017. och är skriven av .