»Mitt personbästa är 62 meter under vattnet«

I fjol blev hon Sveriges första representant vid Miss Mermaid International. Linda Ågren förklarar varför det handlar om så mycket mer än att sitta på ett snäckskal och se vacker ut.

Hur kommer man på att man vill arbeta som sjöjungfru?

– Jag är uppvuxen i Skåne och har min farmor i Småland, så jag har alltid varit omgiven av hav och sjöar och älskat vatten. Min farmor brukade kalla mig för sin »lilla delfin«. Disneys Den lilla sjöjungfrun kom ut samma år som jag föddes. Jag blev helt besatt av filmen, och när jag blev äldre började jag samla på sjöjungfrur, ritade av dem, köpte kläder … De hängde med mig ända upp i högskolan, då jag till och med skrev en uppsats om sjöjungfrur. 2012 beställde jag hem en fena från Ebay, men den gick knappt att simma i. Till slut hittade jag en simbar fena och en vän gav mig uppdraget att uppträda som sjöjungfru på ett barnkalas. Jag vet inte om barnen eller jag var gladast.

Vad gör en bra sjöjungfru?

Annons

– Dels ska man kunna hålla andan och simma långt under vattnet – på ett graciöst sätt. Mitt personbästa är att hålla andan i tre minuter, dyka fritt till 16 meters djup och simma 62 meter under vattnet. Det finns en utseendemässig aspekt också, men den handlar om att man ska ha rätt accessoarer och se så trovärdig ut som möjligt. Mycket beror på vilken typ av sjöjungfru man är. Jag, som interagerar mycket med barn, tycker det är viktigt att man har ett gott beteende och sprider glädje.

Men sjöjungfrur är ju ett läskigt naturväsen i grunden: de sades locka ner sjömän i vattnet, döda dem …

– … och till och med äta upp dem ibland, ja. Men det finns många olika sorters sjöjungfrur. Sirener är elaka och lockar ner sjömän i djupet. Men nereider, till exempel, tar hand om havet och gör så att vågorna glittrar. Det är nog därför jag fastnat för dem: sjöjungfrur är komplexa, inte bara onda eller goda som många andra sagoväsen.

Hur stor är sjöjungfruvärlden?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?