»Mitt personbästa är 62 meter under vattnet«

I fjol blev hon Sveriges första representant vid Miss Mermaid International. Linda Ågren förklarar varför det handlar om så mycket mer än att sitta på ett snäckskal och se vacker ut.

Hur kommer man på att man vill arbeta som sjöjungfru?

– Jag är uppvuxen i Skåne och har min farmor i Småland, så jag har alltid varit omgiven av hav och sjöar och älskat vatten. Min farmor brukade kalla mig för sin »lilla delfin«. Disneys Den lilla sjöjungfrun kom ut samma år som jag föddes. Jag blev helt besatt av filmen, och när jag blev äldre började jag samla på sjöjungfrur, ritade av dem, köpte kläder … De hängde med mig ända upp i högskolan, då jag till och med skrev en uppsats om sjöjungfrur. 2012 beställde jag hem en fena från Ebay, men den gick knappt att simma i. Till slut hittade jag en simbar fena och en vän gav mig uppdraget att uppträda som sjöjungfru på ett barnkalas. Jag vet inte om barnen eller jag var gladast.

Vad gör en bra sjöjungfru?

Annons

– Dels ska man kunna hålla andan och simma långt under vattnet – på ett graciöst sätt. Mitt personbästa är att hålla andan i tre minuter, dyka fritt till 16 meters djup och simma 62 meter under vattnet. Det finns en utseendemässig aspekt också, men den handlar om att man ska ha rätt accessoarer och se så trovärdig ut som möjligt. Mycket beror på vilken typ av sjöjungfru man är. Jag, som interagerar mycket med barn, tycker det är viktigt att man har ett gott beteende och sprider glädje.

Men sjöjungfrur är ju ett läskigt naturväsen i grunden: de sades locka ner sjömän i vattnet, döda dem …

– … och till och med äta upp dem ibland, ja. Men det finns många olika sorters sjöjungfrur. Sirener är elaka och lockar ner sjömän i djupet. Men nereider, till exempel, tar hand om havet och gör så att vågorna glittrar. Det är nog därför jag fastnat för dem: sjöjungfrur är komplexa, inte bara onda eller goda som många andra sagoväsen.

Hur stor är sjöjungfruvärlden?

– När jag började med mermaiding hittade jag ingen annan i Sverige som sysslade med det. Men det är större i exempelvis USA och även Tyskland. Där grundades världens första internationella tävling för sjöjungfrur.

Du deltog i tävlingen som första svensk någonsin. Hur gick det till?

– En vän från Tyskland skulle delta. Hon hade sett mina bilder och sa att hon gärna rekommenderade mig om jag skickade in en ansökan. Så det gjorde jag – och ett tag senare hörde grundaren William Balser av sig och meddelade att jag var varmt välkommen som officiell deltagare vid tävlingarna i Egypten.

Hur gick det för dig?

– Jag fick näst högsta poäng i grenarna undervattenssimning och posering under vattnet. I de andra – som bygger på att man ska tillverka sin egen dräkt och gå catwalk – fick jag inte reda på min placering. De avslöjade bara vilka som kom i topp fem totalt, men av det tjugotal länder som tävlade tror jag att jag kom på övre halvan. Utöver de poängsättande grenarna finns en annan separat gren där man gör en talangperformance på scen. Eftersom jag älskar att rita gjorde jag en speed-drawing till musik. Jag ritade ett egyptiskt öga. En annan sjöjungfru skulle göra eldkonster, men det har de förbjudit nu. Hon var lite oförsiktig, så kläderna tog fyr.

Du arbetar som lärare till vardags. Hur får du det att gå ihop?

– Jag döljer inget för kollegor eller elever, och jag har faktiskt uppträtt på två kollegors barnkalas. Eftersom jag har helger och lov lediga kan jag göra många olika event – kalas, välgörenhetsgalor, företagsgrejer – men ändå ha tid till allt runt omkring: träna, sköta sociala medier, ta hand om min fena.

Ger det några fördelar att vara Sveriges Miss Mermaid?

– Jag syntes mycket i TV och tidningar, och det gjorde att fler som är intresserade av mermaiding tog kontakt med mig. I dag är jag national director för de svenska uttagningarna, och har valt en ny sjöjungfru som ska tävla i Egypten i år. Jag tycker att folk tar mig mer på allvar nu. Det är lätt att tänka: Så du är någon som bara simmar runt i en fena på din fritid? Men jag har faktiskt representerat Sverige. Det ger respekt.