»När man är ung vill man ta varenda fajt«

Medlemmarna i Refused är i medelåldern men skriver fortfarande låtar om »det våldsamma utplånandet av den rikaste procenten«. Vi frågade frontmannen Dennis Lyxzén hur det är att vara 47 och revolutionär.

Går det bra?

– När man är ung förväntas man göra uppror, men ju äldre man blir, desto större blir trycket att anpassa sig till något slags normalitet. Många runt om mig anammar inte den förlegade idén om vad vuxenvärlden ska vara: jag har vänner som är 50, åker skateboard och samlar på punksinglar. Det är lite befriande. Men oavsett vad jag tycker om kapitalet måste jag ändå betala hyra, köpa mat och sådana grejer. Det handlar mer om att försöka omsätta de här idéerna till ett levnadssätt, i en värld som ser ut som den gör. Vissa åsikter har jag väl fått revidera – det hade ju varit vansinnigt märkligt om alla hade levt hela sina liv och tyckt exakt likadant som när de var 19.

Efter sju år tillsammans bröt Refused upp 1998. En anledning ska ha varit din revolutionslusta. Vad hade hänt till 2012 när ni återförenades?


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?