»När ramarna är tydliga kan jag vara fri«

År 2013 lämnade han filmbranschen efter en rad konflikter. Fem år senare har Björn Runge regisserat en potentiell Oscarsvinnare.

Du skulle ju sluta göra film?

– Efter att jag talat ut om att jag ville lämna branschen slutade de flesta att höra av sig. Men en producent, danskan Meta Louise Foldager, fortsatte skicka manus. »Jag vägrar acceptera att du slutar med film«, sa hon. Hon skickade danska och norska manus, men jag tände inte riktigt till på dem. Efter ett möte sa hon: »Det var ju synd att du inte gillade The Wife.« Hon berättade att det var ett engelskt manus som hon skickat några veckor tidigare. Jag hade helt missat det, så jag läste hela natten och kände direkt: Det här är väldigt intressant!

Vad tilltalade dig?

Annons

– Handlingen börjar med en äldre man som inte kan sova. Han sätter sig på sängkanten mitt i natten och äter smågodis. Bredvid honom frågar hans hustru: »Vad är det med dig?« »Blir det ingenting nu så får vi åka bort«, säger han. »Jag hatar att vara orolig bara för att någon kanske ska ringa.« Sedan har de sex och lägger sig för att sova. Klipp till när telefonen ringer i gryningen och Svenska akademien tillkännager att han, Joseph Castleman, har tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Därifrån drar allt igång: de åker till Stockholm med sin vuxna son och ju närmare prisutdelningen de kommer, desto mer börjar man förstå att saker inte är vad vi förväntar oss. En väldigt simpel premiss, egentligen, men något i gestaltningen av de två huvudpersonernas relation slog an hos mig.

Vad?

– När jag läste manuset satte jag samtidigt upp pjäsen En handelsresandes död. Där genomskådar en son sin pappa medan mamman försöker hålla ihop familjen. I The Wife finns exakt samma triangel: en son som tycker det är något konstigt med sin uppburna pappa, samt en mamma som är »the wife« – den som självmant tagit hand om allt i bakgrunden hela tiden, tills hon inte orkar mer. Vi får följa en människa som gradvis gör sig synlig under den där Stockholmsresan. Jag kände direkt igen mig – i det dramatiska universumet och i familjemönstret. Det var som att vara hemma.

Hur fick du uppdraget?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?