Annah Björk: »Ingen vet hur många människor som har dött på Medelhavet. Siffran 8 000 ­bygger på medie- och volontärsuppgifter. Men det finns båtar som sjunkit utan överlevande, där ingen har kunnat berätta.«

»Nu vet jag att ondska finns på riktigt«

Efter volontärarbete på Lesbos reste journalisten Annah Björk och ­webbanalytikern Mattias Beijmo till Turkiet, varifrån många av flyktingbåtarna avgår. Där drogs de in i en tragedi.

Vad var det ni sökte i Turkiet?

MATTIAS: Vi ville ta reda på hur man kunde hjälpa till på plats, om det var möjligt att sätta upp liknande strukturer som i ­Grekland, med läkare, volontärer och läger.

ANNAH: Jag skrev artiklar från Lesbos och ville skriva från Turkiet också, även om jag inte riktigt visste om vad. En morgon vaknade vi av ett meddelande om att en båt sjunkit precis i när­heten. Strax därefter spolades döda människor upp på stranden. När vi försökte ta reda på mer insåg vi att ingen ­visste hur många som hade varit med ombord eller vilka de var. Ingen verkade ens meddela de anhöriga om vad som hänt. Länge gick vi med en frustrerande känsla av att inte komma någon vart. Över 8 000 personer har dött på ­Medelhavet de senaste två åren, det här var bara några av dem, men det var extremt ­drabbande.

Annons

Det förändrades när den ­turkiska militärpolisen ledde er till en grupp överlevare. De berättade att de mött ett fartyg ute på havet och vädjat om hjälp av en man på däck. Han smätte sin cigarettfimp mot dem och vände sig om. Fartygets svallvågor välte flyktingbåten.

ANNAH: Jag kände mig både förtvivlat ledsen och så arg som jag aldrig varit förut. Jag har aldrig trott på ondska. Nu vet jag att den finns på riktigt.

Sedan tog ni reda på vad som hänt med just den här båten? Hur?

ANNAH: I Turkiet sökte vi bland smugglarna på stränderna. Hemma fick vi tillgång till nätverk där syriska flyktingar kommunicerar med varandra. Vi sökte också upp flera anhöriga och överlevande på olika platser i världen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?