Olle Häggström om singulariteten

Kommer superintelligenta datorer att hota mänsklig­hetens existens? Olle Häggström, professor i matematisk ­statistik, tycker att vi ska fundera mer på den saken.

Vad är singulariteten?

– Redan på 1940-talet förutsåg datalogins fader Alan Turing att artificiell intelligens förr eller senare skulle kunna nå upp till den mänskliga intelligensens nivå, eller ännu högre. Då talar vi inte om saker som att vinna över människor i schack eller Jeopardy – det klarar datorer redan av – utan det man kallar generell intelligens, en flexibilitet i tänkandet.

Okej.

Annons

– Singulariteten är en idé om vad som kommer efter detta genombrott. Man tänker sig följande: om datorprogram har högre allmänintelligens än vi så är de också bättre på att skapa artificiell intelligens. Detta leder in i en spiral av allt smartare maskiner. Flera teoretiska argument tyder på att utvecklingen då kommer att eskalera.

I samband med singulariteten nämns ofta Moores lag.

– Moores lag handlar om hur hårdvaran i våra datorer under en rad decennier har förbättrats på ett sätt som passar väldigt bra in i en exponentiell kurva. Man tittar bland annat på hur mycket minnesutrymme man kan köpa för 1 000 dollar och talar om en fördubblingstakt i prestanda på 24 månader. Vi har redan sett en dramatisk utveckling. Om man extrapolerar det här ett par decennier fram i tiden så …

»Det stora genombrottet« har redan förutspåtts inträffa vid en rad tillfällen, varav flera har passerats för länge sedan.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?