Eftertraktad. När Pontus Skoglund är färdig med sin avhandling väntar en tjänst på prestigeuniversitetet Harvard i USA.

Pontus Skoglund om att ge svar

Han har visat när de första hundarna tämjdes, hur jordbruket nådde Sverige och vilken som är världens äldsta folkgrupp. Doktoranden Pontus Skoglund har väckt mer uppmärksamhet än vad många forskare hinner göra under en livstid.

Varför reagerar folk så mycket på det du kommer fram till?

– Det finns något i ämnet som väcker en sensationslystnad. Grottmänniskor och DNA – det är en spännande kombination. Sedan tycker jag själv att evolutionsbiologin är väldigt intressant, så för mig är det inte så konstigt att också andra bryr sig.

Du har utvecklat tekniker för att analysera genetiska data i stor skala. Hur funkar de?

Annons

– Tidigare kunde man bara undersöka en mycket liten del av DNA-strukturen i till exempel ett fossil, vilket var som att jämföra släktskap mellan olika språk genom att bara titta på ett enda ord. Nu gör vi ett slags soppa av alltihop, och använder sedan statistiska analyser för att skilja det DNA som vi vill undersöka från allt »skräp«. Man kan säga att man flyttat avgörande moment från provtagningen till datoranalysen. Nu kan vi jämföra miljontals genetiska variationer.

Vilket är det mest överraskande resultatet?

– Det måste vara när vi analyserade DNA från den första bondekulturen i Sverige, människor som levde för ungefär 5 000 år sedan. De har visat sig vara släkt med människor som i dag lever vid Medelhavet, något som vi inte ser hos de jägar/samlarindivider som under samma tid levde i dagens Sverige. Det är ett starkt belägg för teorin att jordbruket kom med invandring, istället för att den tidigare befolkningen lärde sig ett nytt sätt att leva.

En del svenska arkeologer blev sura på den där studien.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?