Samlare. Genom åren har Rolf Classon ritats som apa, gris, hund, scout, slav, stamhövding, rymdnapoelon… »Men de riktiga nidgrejerna har aldrig publicerats. De finns på andra ställen – bland annat hemma på min vägg.«

Rolf Classon om att bli smädad

Som grundare av tidningen Galago och förlaget Kartago är Rolf Classon den svenska seriekonstens gudfader. Det har även gjort honom till »Sveriges mest förevigade redaktör« – på gott och ont.

Vem var först med att rita in dig i sina serier?

– I en bok som heter Gas av Joakim Pirinen har jag enorma underarmar, sitter och dricker en jätteöl och säger »hö, hö, hö«. Den är från 1987 och då var det roligt att få vara med i en serie. Det var inte så vanligt, särskilt om man bara var redaktör. De flesta tecknare ritar folk som djur, eftersom det är lättare än människor, men Pirinens karaktärer är ganska människoliknande. Jag är ganska bullrig och tar en del plats, så det passar tydligen bra att rita mig som gorilla, vilket jag senare blev i Martin Kellermans serier.

I en färsk Rocky-strip drar karaktären Mange en skröna om hur du alltid åt upp hans mat när han jobbade på Galago. »Han har inga spärrar för ditt och mitt, han bara slet upp kylen som om han var hemma!«


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #27 (09 augusti 2012) och är skriven av .