Samlare. Genom åren har Rolf Classon ritats som apa, gris, hund, scout, slav, stamhövding, rymdnapoelon… »Men de riktiga nidgrejerna har aldrig publicerats. De finns på andra ställen – bland annat hemma på min vägg.«

Rolf Classon om att bli smädad

Som grundare av tidningen Galago och förlaget Kartago är Rolf Classon den svenska seriekonstens gudfader. Det har även gjort honom till »Sveriges mest förevigade redaktör« – på gott och ont.

Vem var först med att rita in dig i sina serier?

– I en bok som heter Gas av Joakim Pirinen har jag enorma underarmar, sitter och dricker en jätteöl och säger »hö, hö, hö«. Den är från 1987 och då var det roligt att få vara med i en serie. Det var inte så vanligt, särskilt om man bara var redaktör. De flesta tecknare ritar folk som djur, eftersom det är lättare än människor, men Pirinens karaktärer är ganska människoliknande. Jag är ganska bullrig och tar en del plats, så det passar tydligen bra att rita mig som gorilla, vilket jag senare blev i Martin Kellermans serier.

I en färsk Rocky-strip drar karaktären Mange en skröna om hur du alltid åt upp hans mat när han jobbade på Galago. »Han har inga spärrar för ditt och mitt, han bara slet upp kylen som om han var hemma!«

Annons

– Vi hade en massa datorspelstidningar och serietidningar på den tiden, och där jobbade ett gäng yngre grabbar, bland annat Martin. Jag var 20 år äldre. Minst. De hade mat med sig, men det hade aldrig jag. Jag bara öppnade kylen och ibland rök det med någonting. Så det stämmer ganska bra det där. De fick gömma sin mat.

I en strip av Sara Olausson är du ritad med krona och något slags tryne, under texten: »Du kallade mig för Ulla och idiot.«

– Jag fick den på min femtioårsdag och tänkte: »Det där har jag väl aldrig sagt?« Men många av våra tecknare har börjat här som praktikanter, och där har jag nog sagt fel namn ibland. De var så många ett tag att jag kallade alla för Ulla. Det var nog lite taskigt.

Du lämnade Galago 2004 och startade Kartago, som först såldes till Schibsted och sedan till Bonniers. Det är inga ur det gamla gardet som har ritat dig som sellout?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?