Bry-kretsens förklaring till att ­mamman förlorat vårdnaden var att pappan ingick i ett pedofilnätverk med för­greningar inom socialtjänst, ­rättsväsende och den sicilianska ­maffian. Bo-Göran Bodin: »Jag ­frågade Brys ordförande om hon ­kollade någonting eller pratade med dem hon kritiserade i sina artiklar. Hon ­undrade varför hon skulle göra det – för hon visste ju vad de skulle säga.«

»Så här får det inte gå till!«

I Dokument inifrån: Att rädda ett barn granskade Bo-Göran Bodin uppgifter om ett pedofilnätverk som skyddade en sadistisk pappa. Inför att fallet når hovrätten berättar SVT-reportern om sina etiska överväganden.

Att rota i vårdnadstvister, vilken stinkbomb.

– När jag tidigare jobbade på Uppdrag Granskning handlade nog vartannat mejl i tipslådan om en vårdnadstvist. De rymmer smutsiga anklagelser, är hopplösa att reda ut och dessutom privata – det finns inget allmänintresse. Men det här var något annat. Mamman hade försvunnit med barnet och fått hjälp av organisationen Bry. Enligt dem berodde situationen på grova tjänstefel som gjort att pojken tvingats leva med en pappa som misshandlade och förgrep sig på honom. I bakhuvudet hade jag ett drygt tio år gammalt fall: i Tranås dömdes några på en kvinnojour för att i sex år ha hjälpt en kvinna att gömma sig med barnen, trots att pappan tilldömts vårdnaden. Det ledde till en principiell diskussion om skyldigheten att kontrollera om anklagelser stämmer.

Så du tog reda på fakta.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #77 (23 november 2020) och är skriven av .