Dahlgrens favoritredskap? »Disk­maskinen är den bästa hjälp man kan ha. Folk talar om teknik som ett problem, men våra skåp är fulla av innovationer som gör ­matlagningen bättre och resurseffektivare.«

»Skitsamma om du inte gjort allt från grunden«

Gäster på jakt efter nyskapande gastronomi har vallfärdat till hans krogar i två decennier. Själv tycker Mathias Dahlgren att folk borde tagga ner.

Ett av recepten i din ­kommande bok Hemkunskap inleds med instruktionen: Ring till ­pizzerian och beställ hem en ­Margherita. Varför behövs sådana recept i en kokbok?

– Det finns en medial bild av hur vi ska äta hemma: ett härligt, nyrenoverat kök där fräscha 40-åriga morsor står med egenodlade grönsaker och talar om att laga mat »från grunden«. Men de allra flesta har en helt annan livssituation. Jag försöker avdrama­tisera det hela och visa att matlagning hemma är enkelt. Jag vet att många beställer hem pizza. Då tycker jag man ska göra det så trevligt som möjligt istället för att skämmas. Toppa hämtpizzan med buffelmozzarella, basilika och en bra olivolja.

Jag gissar att många förvånas över din pragmatiska inställning till matlagning?

Annons

– Många som kommer till min restaurang Matbordet frågar mig hur de ska renovera sina kök, ­vilken utrustning de ska köpa. Jag förklarar: Jag har inte en likadan spis hemma som vi har på restaurangen. Man behöver inte en spis för en halv miljon för att koka pasta. Man kan laga bra mat på en kokplatta som man köpt för 200 spänn på Blocket. Det handlar om hur du steker, hur du kryddar – och vem du äter med. Vi tror så ofta att vi kan köpa oss lösningen, men lösningen är att förstå vad som egentligen gör skillnaden.

Boken innehåller få recept för att vara en kokbok. Istället berättar du om matlagningens principer och förklarar hur grundsmakerna samspelar.

– En del människor tycks tondöva när det kommer till mat. När de smakar på något säger de bara »gott« medan andra känner: »Jag tror det är lite ingefära i det här.« Men egentligen tror jag att alla har förutsättningar att förstå. Smakar det sött eller surt? Vad kan jag göra för att få det att lyfta? Jag tror att folk har mer nytta av att lära sig grunderna än att bara få fler recept.

Ett kapitel innehåller smak­kombinationer som kontrasterar på ett bra sätt. Några av dem måste du ha upptäckt av misstag. ­Pilsner och kanelbulle?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?