»Sociala medier är bra på högerextremism«

I boken Internet är trasigt, som Karin Pettersson skrivit tillsammans med Martin Gelin, får vi förklaringen till att nätet numera känns som ett träsk av hat och desinformation.

När pajade internet?

– Det går inte att säga en specifik tidpunkt. Men i boken försöker vi beskriva utvecklingen: från den positiva idén att tekniken skulle vara en möjliggörare för fördjupad demokrati, till att den till slut blev något helt annat. Jag tänkte själv att internet och sociala medier skulle förnya journalistiken, politiken och samhället på ett spännande sätt. Men under åren på Aftonbladets ledarredaktion upplevde jag att det gradvis, och stadigt, började gå sämre för det offentliga samtalet. Nivån på aggression, för att inte tala om hot och hat, blev hela tiden värre. Sedan fick jag ett stipendieår i USA och pluggade journalistik, politik och teknik på Harvard och MIT. Jag träffade ledande experter och gjorde ett eget studieprojekt på området där jag samlade nog med kunskap för att göra en egen analys. Jag förstod lite mer hur saker och ting hänger ihop.

I boken fokuserar ni på Google, Facebook och Twitter. Hur kan man förklara deras utveckling från demokratins frälsare till dess banemän?


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #64 (24 september 2018) och är skriven av .