»Sociala medier är bra på högerextremism«

I boken Internet är trasigt, som Karin Pettersson skrivit tillsammans med Martin Gelin, får vi förklaringen till att nätet numera känns som ett träsk av hat och desinformation.

När pajade internet?

– Det går inte att säga en specifik tidpunkt. Men i boken försöker vi beskriva utvecklingen: från den positiva idén att tekniken skulle vara en möjliggörare för fördjupad demokrati, till att den till slut blev något helt annat. Jag tänkte själv att internet och sociala medier skulle förnya journalistiken, politiken och samhället på ett spännande sätt. Men under åren på Aftonbladets ledarredaktion upplevde jag att det gradvis, och stadigt, började gå sämre för det offentliga samtalet. Nivån på aggression, för att inte tala om hot och hat, blev hela tiden värre. Sedan fick jag ett stipendieår i USA och pluggade journalistik, politik och teknik på Harvard och MIT. Jag träffade ledande experter och gjorde ett eget studieprojekt på området där jag samlade nog med kunskap för att göra en egen analys. Jag förstod lite mer hur saker och ting hänger ihop.

I boken fokuserar ni på Google, Facebook och Twitter. Hur kan man förklara deras utveckling från demokratins frälsare till dess banemän?

Annons

– Det var absolut inte förutbestämt att internet skulle utvecklas på det här viset. Men när Google och Facebook beslutade sig för en annonsfinansierad modell inleddes utvecklingen mot en uppmärksamhetsekonomi, där du som användare av tjänsten inte är kund, utan själva produkten. Din uppmärksamhet säljs vidare till annonsörer. Automatiserade algoritmer analyserar vad som håller människor engagerade – vilket är material som skapar starka känslor som vrede och upprördhet. Det i sin tur gör att känsloladdat material premieras. När då två miljarder människor använder Facebook skapas en ny offentlighet, som inte styrs av vad som är sant och relevant – utan av vad som gör människor engagerade, vad som får dem att komma tillbaka till plattformen, vad som säljer annonser. Det har fått oförutsedda effekter som är väldigt skadliga.

Som vadå?

– Vi lever i en tid där det finns politiska krafter som drivs av hat och vrede. Tillsammans med den nya typ av offentlighet som – visserligen oavsiktligt och oplanerat – eldar på samma känslor, skapas en explosiv kombination. Att högerextremismen fått ett sådant uppsving beror på många saker. Men det är inte så, som ofta sägs, att deras anhängare är så bra på sociala medier, snarare att sociala medier är så bra på högerextremism. Den här logiken har fått än allvarligare konsekvenser runt om i världen. I Burma har både Amnesty och FN pekat på sociala medier som en avgörande katalysator för folkfördrivningen och mördandet av rohingyamuslimer. På Sri Lanka har sociala medier skapat mobbar mot muslimer. Liknande exempel kan ses på många ställen i världen.

Internet är trasigt


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?