I bakgrunden Ganymedes, en av Jupiters månar. Foto Barabash: Magnus Bergström. Foto Ganymedes: Nasa.

»Det vi håller på med är risky business«

2031 beräknas rymdsonden Juice nå Jupiters isiga månar med förhoppningen att hitta liv. Då har den rysk-svenske rymdfysikprofessorn Stas Barabash arbetat med projektet i nästan 25 år. Och hunnit gå i pension.

Känns det trist att inte hinna avsluta det du påbörjat?

– Förhoppningsvis får jag en chans att bli professor emeritus. Då kan jag tillsammans med de kollegor som tar över projektet efter mig titta på data, fundera och diskutera. Jag hoppas bara att jag inte tappar intresset för projektet, för det är intresset som driver forskningen framåt.

Hur håller man uppe motivationen, decennium efter decennium?

– Man behöver ha rutiner. Varje projekt går igenom olika faser, som avslutas med en utvärdering, en review. Att förbereda dem tar mycket tid och kraft från samtliga inblandade i projektet. Så det är dokumentation, procedurer och tester – jag gör en liten sak i dag för att så småningom nå målet. Att forska är inget arbete, det är en livsstil. Men den främsta motivationen är förstås nyfikenheten – att jag har byggt ett nytt instrument som ska flyga till ställen där ingen förut varit.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 27 mars 2023. Artikeln är skriven av .