»Vissa tycker det är fint att lämna hela skalet på potatisen när man kokar den. Men helt oskalad potatis blir inte god. Lätt skrubbad ska den vara.«

»En gång i tiden räddade potatisen vår civilisation«

Med sin restaurang Hantverket och sina kokböcker har kocken Stefan Ekengren höjt anseendet för svensk husmanskost. Nu vill han få folk att omvärdera den vardagligaste av knölar.

Fredag 16 september släpper kocken Stefan Ekengren Potatis, en kokbok helt tillägnad den vardagliga knölen. Läs hela intervjun med Stefan Ekengren om Potatis nedan. Ekengren är förresten en av tipsarna i vår sommarguide – läs den här.

Går det verkligen att fylla en hel kokbok med recept på något som främst är ett tillbehör? 

– Till en början var jag lite orolig över det. Men det finns så många lägen där potatisen är inblandad. Jag började med alla svenska och klassiska rätter och gick sen vidare till resten av Europa. Där har vi till exempel patatas bravas, potatistortilla, tartiflette och papas arrugadas – en saltkokt potatis från Kanarieöarna som är så jäkla god. Jag fick till slut skära bland recepten för att de blev så många. 

Vilka är de vanligaste felen folk gör när de tillagar potatis? 


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #87 (25 juli 2022) och är skriven av .