»›Tre … två … ett …‹ och så in i munnen«

Trots att det länge talats om insekter som ett alternativ till kött verkar konsumenterna helt enkelt tycka att det är för äckligt. Ellen Gellenbrant och hennes kollegor vill ändra på det – med en färs baserad på mjölmaskar och syrsor.

De senaste åren har det publicerats -mängder av artiklar om hur hippt det är att äta insekter. Hur mycket har egentligen hänt på riktigt?

– När vi drog igång var vi ensamma i Sverige. Nu finns det fyra, fem företag som sysslar med samma sak. Och i Europa är de hur många som helst. Samtidigt har det hänt väldigt lite om man tänker på hur mycket som har skrivits. Det är fortfarande samma tugg, samma frågor som ställs. Det är kanske lite oroväckande.

Hur väcktes ditt engagemang för ätbara insekter?

– Jag har alltid haft ett intresse för hållbar mat. Under studietiden var jag engagerad i Krav, och när jag läste till kostvetare i Göteborg släppte FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO en stor rapport om varför vi i västvärlden ska överväga att börja äta insekter. Den var extremt fascinerande. Jag och min klasskamrat Emma Aspholmer skrev vår C-uppsats om insekter som föda och åkte ner till FAO:s konferens i Holland.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #52 (21 september 2016) och är skriven av .