Juridik. I några fall i ­Trolljägarna lämnar ­Aschberg över skadeståndskrav för offrens räkning. Med­arbetare på den ideella ­organisationen Juridik­institutet hjälper sedan till att driva fallen.

Troll–lo–lol

I sitt nya program Trolljägarna konfronterar och demaskerar Robert Aschberg »fega kräk« som anonymt sprider hat på internet. Filter frågade vad han hoppas uppnå med det.

Helvetet är andra människor med en internetuppkoppling. Fråga bara den walesiska fembarnsmamman Kaitlin Jackson. När hon som 43-åring fick ett missfall gick hon med i en stödgrupp på Facebook kallad Angel Mums, där kvinnor som varit med om samma sak kunde ventilera sina erfarenheter och ge varandra stöd. Kort därefter infiltrerades gruppen av anonyma användare som överöste den med skämt om döda barn och bilder på aborterade foster.

Jackson, som blev »chockad av att sådant beteende ens exi­sterade«, undersökte genast sina barns Facebook- och Twitter-konton och insåg att en av hennes döttrar dagligen utsattes för grova kränkningar.

Hon sparade alla meddelanden, mejlade personerna som skickat dem och hotade med att gå till polisen. »De slutade omedelbart«, berättade Jackson nyligen i en intervju i den brittiska tabloiden The Mirror, och tillade att hon sedan den dagen ägnar sina kvällar åt att leta upp, rapportera och sätta dit nätmobbare.

Annons

När artikeln publicerades hade hon lagt över 6 000 timmar på sitt värv och sett till att fler än 500 användare stängts av från Facebook, Twitter och andra sociala medier.

Snart nådde artikeln »Mom Turns Troll-Hunter« det ökänt nihilistiska forumet 4chans ännu mer nihilistiska underavdelning /b/. Användarna bestämde sig snabbt för att Jackson behövde »smaka på sin egen medicin«. De spred inte bara hennes adress, hemnummer, jobbnummer och mejl, utan även samma uppgifter till hennes barn och barnbarn. De hackade hennes mejl, tapetserade hennes Facebooksida med obsceni­teter och beställde hem mängder av mat från de tolv restau­rangerna närmast hennes bostad. Inom kort lade någon även upp en bild av Jackson på den populära köp- och säljsajten Craigslist med rubriken: »Looking for a quick fuck.« »Mina barn är borta över dagen och jag är drypande våt. Min svaghet är speciella män. Skicka bara ett meddelande så får du min adress. Kom hit med din bultande kuk.«

Jägaren förvandlades till ville­bråd.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?