Juridik. I några fall i ­Trolljägarna lämnar ­Aschberg över skadeståndskrav för offrens räkning. Med­arbetare på den ideella ­organisationen Juridik­institutet hjälper sedan till att driva fallen.

Troll–lo–lol

I sitt nya program Trolljägarna konfronterar och demaskerar Robert Aschberg »fega kräk« som anonymt sprider hat på internet. Filter frågade vad han hoppas uppnå med det.

Helvetet är andra människor med en internetuppkoppling. Fråga bara den walesiska fembarnsmamman Kaitlin Jackson. När hon som 43-åring fick ett missfall gick hon med i en stödgrupp på Facebook kallad Angel Mums, där kvinnor som varit med om samma sak kunde ventilera sina erfarenheter och ge varandra stöd. Kort därefter infiltrerades gruppen av anonyma användare som överöste den med skämt om döda barn och bilder på aborterade foster.

Jackson, som blev »chockad av att sådant beteende ens exi­sterade«, undersökte genast sina barns Facebook- och Twitter-konton och insåg att en av hennes döttrar dagligen utsattes för grova kränkningar.

Hon sparade alla meddelanden, mejlade personerna som skickat dem och hotade med att gå till polisen. »De slutade omedelbart«, berättade Jackson nyligen i en intervju i den brittiska tabloiden The Mirror, och tillade att hon sedan den dagen ägnar sina kvällar åt att leta upp, rapportera och sätta dit nätmobbare.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?