Troll–lo–lol

I sitt nya program Trolljägarna konfronterar och demaskerar Robert Aschberg »fega kräk« som anonymt sprider hat på internet. Filter frågade vad han hoppas uppnå med det.

Helvetet är andra människor med en internetuppkoppling. Fråga bara den walesiska fembarnsmamman Kaitlin Jackson. När hon som 43-åring fick ett missfall gick hon med i en stödgrupp på Facebook kallad Angel Mums, där kvinnor som varit med om samma sak kunde ventilera sina erfarenheter och ge varandra stöd. Kort därefter infiltrerades gruppen av anonyma användare som överöste den med skämt om döda barn och bilder på aborterade foster.

Jackson, som blev »chockad av att sådant beteende ens exi­sterade«, undersökte genast sina barns Facebook- och Twitter-konton och insåg att en av hennes döttrar dagligen utsattes för grova kränkningar.

Hon sparade alla meddelanden, mejlade personerna som skickat dem och hotade med att gå till polisen. »De slutade omedelbart«, berättade Jackson nyligen i en intervju i den brittiska tabloiden The Mirror, och tillade att hon sedan den dagen ägnar sina kvällar åt att leta upp, rapportera och sätta dit nätmobbare.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #37 (19 mars 2014) och är skriven av .