»Ett glas vin funkar ju«

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, sväljer inte hajpen.

Läs reportaget om när fyra Djursholmsynglingar bytte ut några ingredienser och lanserade istället en avslappningsdryck.

Vad tänker du när du läser innehållsförteckningen på svenska avslappningsdrycker?

– Det är bara hittepå. Eller ja, det beror lite på hur man ser det. För detta ändamål funkar placeboeffekten väldigt bra. Det spelar ingen roll vad det är egentligen, om du bara skapar dig en kvällsrutin som får dig att slappna av. Därför kan en avslappningsdryck säkert funka om du bestämmer dig för att den ska göra det. Men den kommer absolut inte ge en kemisk effekt, då kan du lika gärna dricka kranvatten.

Varför har man fått för sig att örterna kamomill och citronmeliss är lugnande?

– Ja, det kan man fråga sig. Båda har väldigt kraftiga aromer och har använts länge inom folkmedicinen. Men det finns inga som helst säkra studier som visar att de faktiskt är avslappnande. Det är samma sak med indisk ginseng, studier har visat att du kan bli trött av det, men en än vanligare effekt är att du får diarré och blir illamående.

Så man hade lika gärna kunnat tillskriva mynta eller basilika lugnande effekter?

– Ja, absolut.

Vad säger du om de mineraler, vitaminer och aminosyror som finns i funktionsdryckerna?

– De är rätt ofarliga att dricka. Samtidigt har de flesta människor med en normalt varierad kost tillräckligt av allt sådant. Så länge du inte har någon sjukdom behöver du sannolikt inte tillskott.

Melatonin kan man hitta i vissa avslappnande drycker utanför Sverige, är det något som hade kunnat funka?

– Melatonin kan tveklöst ge en sövande effekt, men är klassat som ett receptfritt läkemedel i Sverige. Om man gör en lugnande dryck med melatonin kan man absolut beskriva den som avslappnande, men då måste man också göra en dyr klinisk studie för att bevisa effekterna. Men vill man ha i sig mer melatonin kan man bara äta mer banan eller olivolja, som stimulerar bildningen.

Vad kan man dricka då som faktiskt har en bevisat avslappnande effekt?

– Ett glas vin funkar ju – under förutsättning att man har åldern inne. Eller som nämnt innan, du kan skapa en rutin kring vad som helst som gör dig mer avslappnad. Det sitter mycket mer i huvudet än i kemin i detta fall.

Har energidryckstillverkarna mer på fötterna?

– Det är otroligt välbelagt vilka effekter koffein har, vi blir helt enkelt mer vakna. Ett missförstånd kring koffein är att det gör oss pigga. Vi blir inte pigga, utan du kan helt enkelt inte somna. Om du dessutom kombinerar koffeinet med socker kan du få en uppiggande känsla. Vad gäller ämnet taurin som återfinns i många energidrycker har man inte kunnat bevisa att det ska vara uppiggande.

När energidrycker blev populära i Sverige var många rädda att man skulle avlida om man drack för många. Kan det hända?

– Den rädslan är rätt obefogad. Däremot är ju koffein ett gift. Kommer du upp mot tio gram koffein per dygn så kan du avlida, men det motsvarar cirka hundra koppar kaffe eller hundra energidrycker. Men man ska vara lite försiktig med koffein. Jag skulle gissa att majoriteten av Sveriges befolkning har ett koffeinberoende, och till skillnad från alkohol är det normaliserat.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 30 januari 2023 och uppdaterad 14 november 2023. och är skriven av .