»Varningarna kommer för sent«

På en mängd europeiska musikfestivaler finns små labb där besökare kan lämna in sina droger för att testa deras styrka och renhetsgrad. Nicklas Kartengren vill ta konceptet till Sverige.

Lycka till!

– Jo, så tänkte jag också när jag först fick den här idén. Men mycket har hänt i Sverige de senaste åren. Krasst kan man säga att den svenska narkotikapolitiken har lett till att färre människor testar droger men att fler människor dör. För att komma till rätta med dödligheten har man gjort en utredning med ett antal förslag. Ett av dem är at man ska utreda ett varningssystem. Och drugchecking skulle kunna bidra med viktigt kunskap där. Efter att ha pratat med ett antal människor tror jag inte alls att det här är orimligt. Jag tror till och med att det är rimligt inom en snar framtid.

Vad innebär drugchecking?

Annons

– Det är svårt att översätta till svenska – drogtester klingar inte så bra. Men det är precis vad det är: man testar kvaliteten på sina droger. I länder som Holland, Spanien och Belgien finns det sedan 90-talet ställen dit man lämnar in eller skickar sina droger, och i Storbritannien finns organisationen The Loop som testar droger på festivaler.

Vilka är fördelarna?

– Man kan snabbt upptäcka om det finns jättestarka eller orena droger i omlopp. I Sverige är det polisen som testar substanser som kommer in. Nyligen släppte de ett pressmeddelande om att de beslagtagit Xanax-tabletter som innehöll fentanyl, och alltså var dödliga. Samma sak hände efter att en tjej dött av en viss sorts ecstasy på en fest i Stockholm. Varningarna sprids i brukarkretsar men kommer för sällan, och ofta för sent.

De som lämnar in till The Loop får svar direkt?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?