»Verkligen schyst att vi blivit myndiga«

Efter att ha lajvat emigrantkvinnor konstaterar Karin »Kakan« Hermansson att 1800-talet fortfarande är högst närvarande.

Berätta om Bye bye Sverige, som du är aktuell med.

– Det är ett undervisande program om en del av Sveriges historia som är väldigt aktuell: emigrationen. Jag spelar en massa olika kvinnliga karaktärer, bland annat en parodi på Kristina från Duvemåla, en ganska tidstypisk kvinna under andra halvan av 1800-talet. Hon tar hand om hushållet, kardar ull och tvättar tarmar som hon gör korv med. Jag spelar också emigrantagenten Katarina, en mer självständig kvinna som värvar folk till Amerikabåtarna.

Annons

Ser du likheter mellan 1800-talets kvinnoroll och dagens?

– Jag är lesbisk – jag har ingen man att förhålla mig till i hemmet och det påverkar min könsroll. Men jag ser likheter hos mina heterosexuella väninnor. Vi kvinnor är uppfostrade att ta socialt ansvar, oavsett om man ska planera en middag 2017 eller styra upp en grannfika 1850. Jag ser också likheter i att konsthantverk med textil har så himla låg status, eftersom det i alla tider utförts av kvinnor i hemmet. När jag gick på Konstfack var det enormt tydligt: textilutbildningen går inte att jämföra med fri konst, som har väldigt hög status. Det märks också i mitt hudvårdsintresse, som är förknippat med femininitet.

Hur då?

– När jag säger att jag jobbar med hudvård får jag inte en neutral reaktion, som om det vore handboll eller att brygga öl. Det kommer alltid en åsikt och en bedömning, och det värderas inte lika högt. Jag blev intresserad av det för att jag fick dålig hy. Den 22-åriga punkaren Kakan hade förkastat det, för jag förkastade femininitet. Huruvida hudvård är feministiskt eller inte ska jag inte behöva försvara, men eftersom det mest är tjejer som läser min blogg tänker jag hur som helst att den blir ett separatistiskt rum. Sådana hade också 1850-talets kvinnor, när de träffades på syjuntor. De reduceras ofta till rum för skvaller, men egentligen är de livsnödvändiga andrum från patriarkatet, där kvinnor kan dela med sig av sina tankar utan att bli dömda.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?