NEDTONAD. Claes Elfsberg fungerar som intervjuare och berättare i Köttberget checkar ut. I övrigt håller han sig i bakgrunden. »Jag är ju fostrad i en tid då man inte skulle göra sig så bred i TV.«

»Vi checkar inte ut«

40-talisten Claes Elfsberg har gjort en TV-serie om sin egen generation: Köttberget checkar ut. Men stämmer det verkligen?

Varför ville du göra de här programmen?

– För två år sedan fick jag beskedet att min anställning ovillkorligen kommer att upphöra när jag fyller 67. Jag frågade om det var möjligt att göra ett undantag, så gör man på TV-bolag i andra länder, men nej. Det var definitivt. Jag blev faktiskt ganska deppig av det där, och en kväll när jag satt i soffan med ett glas whisky ­började jag tänka på att det borde finnas folk som känner som jag. Som har ett helt yrkesliv bakom sig och möts av beskedet att de inte behövs längre. Och som då kanske är beredda att samman­fatta vad som har hänt med ­Sverige under deras tid.

Kläckte du programmets titel också?

Annons

– Ja. Men det var mest för att sälja in serien till cheferna på SVT. I efterhand har jag invänt att en sådan här programserie kanske ska heta något som folk är villiga att förknippas med. Men jag lät mig övertalas.

Vad tycker du själv om beskrivningen av er 40-talister som ett köttberg?

– Det är bara fånigt. Det var en före detta finansminister som använde den beskrivningen för att visa att det finns många svenskar som kommer att behöva tas om hand, som kommer att kosta pengar. Man kan tycka vad man vill om det. Bland annat att det är dumt att tvinga ut folk i sysslolöshet genom tvångspensionering om de vill fortsätta jobba och ta hand om sig själva.

Till ditt program har du intervjuat Carl Bildt, Amelia Adamo, Antonia Ax:son Johnson och ytterligare nio personer av samma kaliber. Det känns inte direkt som om någon av dem ­tänker sluta arbeta?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?