NEDTONAD. Claes Elfsberg fungerar som intervjuare och berättare i Köttberget checkar ut. I övrigt håller han sig i bakgrunden. »Jag är ju fostrad i en tid då man inte skulle göra sig så bred i TV.«

»Vi checkar inte ut«

40-talisten Claes Elfsberg har gjort en TV-serie om sin egen generation: Köttberget checkar ut. Men stämmer det verkligen?

Varför ville du göra de här programmen?

– För två år sedan fick jag beskedet att min anställning ovillkorligen kommer att upphöra när jag fyller 67. Jag frågade om det var möjligt att göra ett undantag, så gör man på TV-bolag i andra länder, men nej. Det var definitivt. Jag blev faktiskt ganska deppig av det där, och en kväll när jag satt i soffan med ett glas whisky ­började jag tänka på att det borde finnas folk som känner som jag. Som har ett helt yrkesliv bakom sig och möts av beskedet att de inte behövs längre. Och som då kanske är beredda att samman­fatta vad som har hänt med ­Sverige under deras tid.

Kläckte du programmets titel också?

Annons

– Ja. Men det var mest för att sälja in serien till cheferna på SVT. I efterhand har jag invänt att en sådan här programserie kanske ska heta något som folk är villiga att förknippas med. Men jag lät mig övertalas.

Vad tycker du själv om beskrivningen av er 40-talister som ett köttberg?

– Det är bara fånigt. Det var en före detta finansminister som använde den beskrivningen för att visa att det finns många svenskar som kommer att behöva tas om hand, som kommer att kosta pengar. Man kan tycka vad man vill om det. Bland annat att det är dumt att tvinga ut folk i sysslolöshet genom tvångspensionering om de vill fortsätta jobba och ta hand om sig själva.

Till ditt program har du intervjuat Carl Bildt, Amelia Adamo, Antonia Ax:son Johnson och ytterligare nio personer av samma kaliber. Det känns inte direkt som om någon av dem ­tänker sluta arbeta?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?