Eriksen Hillblom har skrivit Vi i villa med Maria Nygren och Henrik Schyffert, som också regisserat serien. »Han är bekant med inspirationstalarvärlden som Anders jobbar i, så där kunde vi smälta samman våra erfarenheter.«

»Det finns nåt självhat man måste göra upp med«

Manusförfattaren Tove Eriksen Hillblom jobbade under tio år i reklambranschen – nu gör hon satir av medelklassens ytlighet och statushets med serien Vi i villa.

När romanen Vi i villa utkom 2008 spådde författaren Petter Lidbeck att det snart skulle komma »en rekyl« mot det ytliga samhälle han skildrar i boken. Sällan har någon haft mer fel.

– Verkligen. Ett centralt tema i berättelsen är att vi människor, i brist på andra sätt att bedöma hur det går för oss i livet, jämför oss med omgivningen. Och de jämförelsepunkterna har bara blivit fler sedan dess.

Då fanns inga influerare, eller ens Instagram. Hur har ni anpassat berättelsen till år 2022?

– Vi har förstås uppdaterat referenserna. Huvudpersonen Anders spelade innebandy i boken, nu spelar han padel. Men det övergripande temat är detsamma. Anders är tyngd av det moderna samhällets krav på självutveckling, där alla möjligheter du på pappret har att skapa dig ett otroligt liv till slut bara blir krav: Lev ditt bästa liv! Var ditt bästa jag! Och misslyckas du med det är det ditt eget fel. Så för vägledning laddar du ner någon mindfulness-app, men där står en smal tjej som heter Sharon på en vit strand på Bali och säger: »Acceptera dig själv!« Och så misslyckas du med det också. Det är då du tappar det och börjar kasta hundbajs på grannen.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 28 mars 2022. Artikeln är skriven av .