»Vi måste fylla alla stolar varje dag«

I vår öppnar jätterestaurangen Tak. Då får krögaren ­Frida  ­Ronge svaret på frågan hon ställt sig under hela sin ­karriär: är svenskarna redo för inhemsk sushi?

När åt du sushi första gången?

– Jag gick i gymnasiet och var på Kafé Japan i Göteborg med en väninna. Jag hade aldrig testat rå mat förut och tyckte absolut inte att det var gott. Konsistensen var svår och misosoppan smakade unket. Jag gillade svennesushin bäst: avokado och lax!

Sedan har du ändå vigt din ­karriär åt rå fisk. Hur började det?

Annons

– Efter gymnasiet fick jag jobb i sushibaren på Sälens högfjällshotell. Där upptäckte jag hur fräscht det var. Men sushin var något helt annat än det jag gör i dag. Man köpte vakuumpackade tråg med färdigskuren, fryst fisk på en frigolitskiva. Fiskade i Asien, packade i Holland och tillbaka­skickade till Asien innan de skeppades till Sälen. Jag tyckte det var jättekonstigt men vågade inte säga ifrån.

Den mesta sushifisken i Sverige har väl varit fryst?

– Tidigare fanns det regler om att fisk som serveras som sushi ska ha varit fryst i 72 timmar för att döda eventuella parasiter. Så är det som tur är inte längre. Bor man i liten by långt från havet får man naturligtvis anpassa sig och använda frysta råvaror, men i Stockholm eller ­Göteborg är det är inga problem att få tag på färska råvaror av bra kvalitet. Men de flesta vanliga sushi­ställen köper fortfarande de frysta ­trågen från Asien. Det är ett sätt att spara tid. Nästan ingen här kan skära fisken som i Japan, och så har vi inte samma fiskar i våra hav, som smörfisk och tonfisk.

När övergav du trågen?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?